Med eksprestog til Kina

Untitled design (3)

Der foregår noget på det kinesiske aktiemarked. Det er noget værre rod. Du har måske hørt en nyhed eller to, læst en halv artikel, men givet op, fordi du er alligevel ikke var inde i historien. Men frygt ej. Her kan du, på under fem minutter, få light-versionen af, hvad der sker med det kinesiske aktiemarked.

Det startede i juni måned. Over tre uger faldt det kinesiske aktiemarked med 30 procent, og det er rigtig meget. Mandag den 27. juli bliver afgørende. Her falder aktiemarkedet med 8,5 procent, og det er det største tab på én dag i et helt årti.

 

giphy (20)

Og så tænker du måske, 30 procent, det lyder da helt vildt! Hvorfor er Kina ikke gået konkurs eller noget? Og det er fordi, det kinesiske aktiemarked er meget anderledes end andre af verdens aktiemarkeder. Det er risky og gambling-agtigt, men til gengæld er virksomhederne delvis beskyttede mod det flygtige marked, fordi landet har en mere lukket økonomi.

Derfor er det kinesiske aktiemarked heller ikke en direkte refleksion af landets økonomi på samme måde, som eksempelvis det amerikanske aktiemarked. Hvis det faldt med 30 procent, ville vi være i krise!

Hvorfor er det her så sket for Kina? En af grundene kan blandt andet være deres pressede boligmarked og industri. I Kina eksisterer der hele spøgelsesbyer med nybyggede boliger, som ikke er blevet solgt. Det har presset både bankerne og industrien.

Og hvorfor er det hele så ikke ramlet sammen endnu? Regeringen prøver at afhjælpe situationen ved at sænke kravene til bankerne, så de kan låne flere penge ud, blandt andet til flere boligkøbere.

Kina har også devalueret valutaen i august måned. Det betyder, at det er dyrere for kinesere at købe varer i udlandet, mens det omvendt er billigere for udlandet at købe varer i Kina. På den måde kan man tvinge importen ned og eksporten op.

Meeeeen man bliver ikke den populære dreng i klassen ved at gøre det, for så bliver det jo dyrere for andre lande, når deres borgere hellere vil købe i Kina.

giphy (21)

Så skal vi bekymre os? Tja, kinesiske tal giver stadig anledning til kursfald, og det har blandt andet påvirket amerikanske og europæiske værdipapirer. På den anden side bliver den globale økonomi ved med at vokse, så den burde kunne tåle, at det sejler hos Kina.

Man skal dog tænke på, at Kina er blevet en af de store drenge med verdens næststørste økonomi, og ansvarlig for 1/3 af verdens vækst, så vi skal tage aktiefaldet seriøst. Der vil være risiko for et vækstfald hos Kina, og det kan påvirke det europæiske marked – altså dig og mig, hvis du har en eller anden form for investeringer. Ellers tror jeg, du er safe, men hæng mig ikke op på det! Det vil dog nok ikke være en ny finanskrise anno 2008, vi kommer til at se.

giphy (24)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *