Bankordbog for swaggers

milleskjold

Forbrugerrådet Tænk kører for tiden en kampagne ”Det med småt”, hvor de prøver at gøre det nemmere for os dødelige at forstå de svære bankord og samtidig sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor det skal være så svært at forstå?

Jeg faldt derfor over deres ordbog over ord og udtryk, som banken bruger.

Du kan finde den her: http://taenk.dk/ordbog-ord-og-udtryk-banken-bruger

Og så tænkte jeg; den skal da lige have lidt swag. Så her er street-style-gangsta-bank-ordbog-for-dummies…..og nogle GIF’s.

Så kører vi!

Belåningsgrad

Det betyder, hvor meget noget af værdi er belånt, som regel dit mansion. Realkreditinstitutterne bruger det til at finde ud af, hvor mange penge, du skal låne, når du køber din crib. Total simpelt regnestykke; hvis du har en belåningsgrad på 80 procent, og dit hus er 1 million kliks værd, så er der lån for 800.000 af de store lapper. Medmindre du er MC Hammer. Så er der sikkert en belåningsgrad på 400 procent, fordi du har købt guldbelagt toiletpapir.

giphy (41)

Bidragssatser

Det lyder fancy, men det er i virkeligheden bare et gebyr, som realkreditinstitutterne tager for overhovedet at beskæftige sig med dit lån. Det svarer lidt til, hvis der var et særskilt gebyr for, at kassedamen i Superbrugsen gad køre dine varer ned af båndet.

Disponibel indkomst

Disponibel indkomst er det, der er tilbage, når Skattefar har været der.

Så ikke meget…

Førtidig tilbagebetaling

Hvis du pludselig er ved muffen, og har lyst til at baile din bank, og du betaler dit lån ud før end planlagt, kan du risikere at betale mere end du skylder. Ja, det giver ikke så meget mening at være Flittig-Lise.

giphy (42)

Kursskæring

Et slags dealergebyr. Realkreditinstituttet forlanger et procentgebyr for at være mellemmand mellem boligejer, og den der skal købe realkreditobligationer (altså dit lån). Der er forskel på kursen, som obligationen sælges til, og den kurs, kunden får lånet til. Man køber jo heller ikke coke direkte fra en mark i Columbia vel?

giphy (26)

Rådighedsbeløb

Det beløb, der er tilbage til parties, sweet rides og fly hunnies, når alle faste omkostninger er betalt. Bankerne bruger ofte rådighedsbeløbet til at forklare dig, at du ikke har råd til at låne nogle penge.

giphy (28)

ÅOP

Du har sikkert hørt det MANGE gange, men hvad fuck er det nu lige, det er? ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og betyder sådan set bare, hvad det koster dig at låne penge. Både med stiftelseomkostninger, renter og andet gøjl. Så hvis der med mini-lille-bitte skrift står, at ÅOP er over 100 procent, så betyder kan du godt regne med at betale mere i omkostninger end det beløb, du egentlig låner.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *