Bitcoins: Internettets svar på penge

Så i dag tænkte jeg, at vi skulle tale lidt om bitcoins. Det er jo noget forholdvis nyt noget, i hvert fald set i forhold til andre typer valuta, som har eksisteret i flere hundrede år. Ja, nok nærmere tusinder. Så hvad er bitcoins? Det er nok bedst at starte fra begyndelsen.

giphy (55)

Tilbage i 2008 opfandt Satoshi Nakamoto den virtuelle valuta bitcoin, og et år senere kom systemet, hvor man så kunne handle bitcoin. Der er meget mystik forbundet med opfinderen Satoshi Nakamoto, som man ikke ved, hvem er. Det kan både være en person eller en gruppe af mennesker.

Med den virtuelle valuta, giver man selv pengene til andre, i stedet for at lade det gå gennem et pengeinstitut eller en centralbank. Der er altså ikke nogen mellemmand længere. Man opretter en såkaldt wallet på computeren, hvor man laver sine transaktioner. Det er penge som kun findes på internettet, og de består udelukkende af data, ligesom pengesedler i dag består af papir. Det er jo ikke den fysiske del af pengesedler, der giver dem værdien, men den værdi vi tillægger dem.

Så hvordan får du snitterne i de bitcoins, tænker du sikkert?

giphy (54)

Skabelsen af nye bitcoin sker ved at mine (ligesom, når man graver efter diamanter i en mine). Man ”graver” så ved, at nogle computere løser svære matematiske algoritmer, og jo sværere de er, jo mere kan man også grave ud. Fidusen er så, at der kun er 21 millioner bitcoins, og herefter er det slut. Og nørderne, som sidder og miner bitcoins ud, sælger dem så videre til andre, som spekulerer i at købe bitcoins ligesom aktier og så håbe på de stiger. Det betyder så, at bitcoins kan blive mere værd, meeeeen det er jo ikke til at sige, om bitcoins-opfinderen bliver grådig og så bare lægger flere bitcoins ud som kan mines. Eller at alle køber dem i håb om, at de stiger i værdi, og så ingen bruger dem. Ligesom den overflod af Bjørn Wiinblad-platter vi ser lige nu. Alle har dem, ingen skal bruge flere (håber jeg!)

giphy (56)

Det der gør bitcoins usikkert er, at der jo ikke er nogle, som har sagt god for, at det er værdien værd. Ligesom når bankerne meget forsimplet vurderer, at en euro skal være 7,5 danske kroner værd, så er der ingen, som vil anerkende bitcoins som en valuta. Så bliver det lidt op af bakke. For på den ene side truer det finanssektoren, som lever af sin traditionelle valuta og på den anden side har bitcoins også et noget blakket ry. Der er blandt andet historier om, at det bliver brugt til hvidvask af sorte penge, kriminelle handlinger, og hvis du får stjålet dine bitcoins, så er du fucked. Bitcoin-folkene mener dog selv, at det går super godt, og flere er begyndt at bruge valutaen. Forrige år var der dog et kæmpe hackerangreb på en bitcoin-børs, som kostede op mod tre milliarder kroner, og folk tabte deres penge. Ejeren af bitcoin-børsen MtGox, Mark Kapeles, blev sigtet for underslæb, fordi han vidst ikke havde været helt fin i kanten med de der bitcoins. Men det er nok en fortælling i sig selv.

Så det er noget risky at købe bitcoins, især fordi de er meget svingende i kursen, lige nu ligger prisen for en bitcoin på 375 dollars. Så det er ikke til at sige, om bitcoins bliver det shizzle i fremtiden, der er meget usikre fremtidsudsigter, så du skal nok ikke satse hele friværdien.

giphy (57)

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *