Fredagsfinans #13

Ja, den bliver altså ikke uhyggelig eller noget. Og dog! Der er i hvert fald opsigtsvækkende historier på programmet i dag. Få den hurtige version af sagen om Hellerup Finans; den vilde dreng i klassen, en ryst-røv funktion med din mobil, og så er der nogen, som ikke helt har lært af finanskrisen endnu. That’s right, Sparekassen Sjælland! I’m looking at you.

Har vi lært noget af finanskrisen? Næppe…

Finans.dk er ude med den helt store historie om, at Sparekassen Sjælland gennem de senere år har lånt et trecifret millionbeløb til den konkursramte ejendomsspekulant, Joacim Bruus-Jensen, som også var et kendt ansigt under finanskrisen i 2008. Og så tænker du sikkert; det virker da ikke så smart, hvis hans biz ikke kører så godt Men sagen er den, at Sparekassen Sjælland allerede har over 200 millioner kroner i klemme i en række af hans kriseramte ejendommme, og derfor har de angiveligt gennem årene skudt op imod en kvart milliard mere i selskabet i håb at gardere sig mod et større tab. Finanstilsynet kalder sådan noget for parkeringsaftaler, og de er heller ikke helt oppe og køre over det. Det var meget lig historierne om Amagerbanken og Roskilde Bank under finanskrisen. De stod lige pludselig med en masse ejendomme, som var meget mindre værd end der var lån for, og skred hele butikken ligesom bare. Det er self øfferen at have 200 millioner ude og svømme, men altså: På kasino er det også bedst at stoppe i tide i stedet for at prøve at dække tabet. House always wins, som man siger. På nær her; for der er det jo husene, som har tabt. Værdi altså.

Shake-it baby!

Det er helt cray cray for tiden, når det kommer til banker og digitalisering. Der skal hele tiden udvikles, og Nordea er ikke en undtagelse. De er nu kommet med en række nye funktioner til Mobilbanken. De har allerede breaket, at de ville lave en log-in funktion med Touch-ID, men nu skriver de også, at der kommer en log-af funktion. Ved at ryste telefonen, logger man af Mobilbanken. Ja, det kommer jo slet ikke til at se sjovt ud, når folk står i det offentlige rum og ryster vildt med telefonnen. Det kommer angiveligt til at se lige så dumt ud, som når man prøver at presse sin fedtede finger på glasset for at logge in.

Men jeg håber helt ærligt, at der følger et fedt beat med til log-ud funktionen, så man virkelig kan have sin swag-on, når man er på netbank. Forstår ikke, hvad der er i vejen med den kode, som man taster for at komme ind i systemet? Det kan da umuligt gå så meget hurtigere med fingeren. Og hvem har så travlt med at logge ind på deres netbank?

Det nye wildcard: Hellerup Finans

Så er der den vilde historie om Hellerup Finans. Finans hvem, tænker du? Men det er faktisk ret spændende. Investeringsselskabet Hellerup Finans har skabt sig nogle overskrifter i denne uge, og de er lidt talk of the town. I mandags kunne de fortælle til Jyllandsposten, at de ville øge værdien af et forsikringsselskab, Baltic Finance med næsten 5.000 procent. Forsikringsselskabet havde dog aldrig hørt om Hellerup Finans, og sagde samtidig, at de ikke var til salg. Godt så Og så var der noget med et ejendomsprojekt, som skulle give et afkast på 11 procent, men eksperter fraråder det, og siger, at man skal holde sig fra deres forretningsmetoder.

Efter næsten en uge i den finansielle mediemølle med den ene dårlige historie efter den anden, så kom de selv med forklaringen om, at historierne jo også var med til at gøre dem kendte, og det bare var en slags dybdegående undersøgelse af dem, fordi de regner med at skulle børsnoteres næste år. Det skriver business.dk Ja, ja al omtale er god omtale eller noget? Men altså: Når man lover galt høje afkast, så er det altså højt spil, og det betyder også høje risici. I min verden kan man i hvert fald ikke kalde et afkast på 5.000 procent for en sure thing. Men ja, vi må se om de kan spinne det til en Simon Spies; det vil i hvert fald kræve et par morgenbolledamer eller to!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.