Fredagsfinans #14

Det er tid til tilbageblik på ugen, der gik. Selvom vi andre mere eller mindre er gået i juledvale, så sker der stadig ting og sager i finanssektoren. Der er blevet lavet en slags hvilken-støvsuger-er-bedst men bare med banker. Se, hvor din bank er på listen! Og så er finanskrisen slut. Ja, det er der åbenbart nogle, som kan beslutte – bare sådan!

Forbrugerrådet tester banker

De er kendt for anmelde alt fra blendere til babytøj og sikkert også snart den luft, vi indånder. Forbrugerrådet Tænke har nemlig lavet en test af banker. Bankerne er blevet undersøgt og testet for gennemsnitlige omkostninger, som tre typiske familier betaler for deres bankprodukter. Og det er ikke håndører, man sparer i testen. En familie kan spare helt op til 24.000 kroner om året, bare ved at skifte bank. Det er satme vildt! Meeen…du får det jo stadig ikke gjort vel?

Den allerbedste bank var Lægernes Pensionsbank, men lad os lige være real; det er jo de færreste, som kan få adgang til den bank. En kending, der fik tildelt bedst i test var dog Jyske Bank og deres underafdeling Finansnetbanken, som kom på en 2. og 3.plads. Min egen bank rodede rundt i det gule midterfelt, og på den allerdårligste plads kom Saxo Bank. Til info var Danske Bank også nede i det røde felt. Man kan så prøve at sammenligne sig selv med en af de tre type familier, og se, hvor meget man kan spare. Vi ville spare omkring 5-6.000 kroner på at skifte til nogle af bankerne højere oppe på listen. Der er dog et men; vi passer ikke helt kriterierne for en af modelfamilierne, så det kan være, at det er noget andet i virkeligheden. Synes i hvert fald vores rente på andelsboliglånet ligger fint under gennemsnittet, så ingen klager her. Meen det kunne da være, at man skulle overveje at kigge på det, når man engang skal flytte.

Du kan se, hvor din bank er på listen her

Finanskrisen er slut

Så skete det onsdag aften. Chefen for den amerikanske centralbank, Jannet Yellen holdt, hvad der nok er finanssektorens svar på årets nytårstale. Det har i hvert fald været samtaleemnet i mange måneder, og nu kom forløsningen. Jannet Yellen fik sat et endegyldigt punktum for finanskrisen, da den amerikanske centralbank, Federal Reserve besluttede, at de for første gang siden 2006 vil sætte renten op.

Ja, så tænker du sikkert: Hvad betyder det, og hvorfor fuck skal jeg bekymre mig om det? Her følger en meget forsimplet forklaring:

Under finanskrisen skulle man have gang i samfundets hjul, og det gjorde man blandt andet ved at sænke renten til nul i seks år. Det betød, at det bliver billigere at låne, både til erhverv og private, så folk kunne komme ud og bruge nogle penge.

Men nu har amerikanere så besluttet at hæve renten med 0,25 procent, og så skal den hæves yderligere over de næste par år. Ja, det lyder ikke af meget, men det kan faktisk betyde, at det kan blive lidt dyrere at låne især på boligmarkedet, og så kan amerikanerne være lidt tilbageholdne med at bruge penge i Europa. Men så tænker du; kan vi ikke bare hæve vores rente og give igen? Det ser ikke sådan ud forløbigt, for ledigheden er stadig et problem i Europa og vores vækst er ikke helt fulgt trop. Og så er der vidst stadig nogle issues med økonomien i Sydeuropa. Så vi ser vidst lige tiden an. Eller noget.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *