Det brænder under olien

Ja, nu skal vi snakke lidt om oliepriser. Du har måske set i nyhederne, at der er billigere benzinpriser og wuhu for det. Men hvad betyder det ellers, at alle gik i koma over, at olieprisen i sidste uge faldt til 27 dollars? Er det værre end 40 dollars? Er verdensøkonomien truet eller er det bare noget aktieanalytikere går i selvsving over? Det finder vi ud af lige her…

De første par uger af 2016 har primært været præget af et noget shaky aktiemarked, som er gået en vej, og det er ned (og vist nok lidt op, men mest ned). Og af en eller anden grund følger oliepriserne med. Måske fordi folk begynder at blive lidt nervøse. Nogle påstår, at det første måned af et år viser tendensen resten af året (puha, det håber vi ikke!) og så er der den noget løse teori om, at præsidentvalg bliver afgjort efter, hvor meget tallene bløder på markedet. Såsom, hvis det går godt, så bliver den siddende præsident valgt og omvendt (nu kan Obama så ikke blive genvalgt, men mindre detalje).

Til pointen, så ramte olieprisen i sidste uge altså bunden med 27 dollars for en tønde (den er nu steget til over 30 dollars igen, så der er ro på).

giphy (69)

Men er det meget eller lidt for en tønde olie? Til sammenligning så kostede en tønde olie over 100 dollars i sommers, så prisen er faldet drastisk.

Og hvorfor bliver det så pludselig billigere, når olie er en vare, som faktisk ikke eksisterer i det uendelige? Det skyldes blandt andet, at der lige nu er mere olie til salg end vi rent faktisk bruger, og så bliver efterspørgslen mindre. Så kunne man selvfølgelig liiiige geare ned for produktionen – bare en kende, men det har Saudi Arabien blandt andet sagt, at de ikke vil gøre. I kan ik’ fryyyyse dem, for de er allerede iiiis…Der skal bare fortsættes med overproduktion af olie, og så har de olieproducerende lande samtidig svært ved at enes. Mest fordi Saudi mobber de andre til at følge deres vilkår (du vil jo gerne være med i hulen ik’ Mulle?).

Desuden er Kina i gang med et vækst fuck-up, så de får heller ikke lige brugt så meget olie som forventet.

Skal vi så være bange for, at oliepriserne falder eller er det godt? Det er ikke sådan lige til at svare på. Og dog! Et fald i oliepriser kan gøre ting som flyrejser, benzin og transport af varer billigere, og det kan få forbruget til at stige. Omvendt så er det også hårdt for oliebranchen at køre med så lave priser. Det kan gå ud over Rusland eller det altid herlige Iran. Ved ikke om vi skal være triste over det, men det kan også være farligt at prikke til Bjørnen. Og så er det jo heller ikke super godt for Moder Natur, men det er nok en anden snak.

Anyways, det kan du jo tænke lidt over nede ved benzinstanderen. Skal du vælte Rusland ved at købe en liter benzin mere og samtidig også futte lidt af jordkloden af. Enjoy!

giphy (70)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *