Penge er ikke bare penge

 

Jens_Balle_foredragsholer_forfatter_cas_1

Så har funnyfinans fået fint besøg i form af en gæsteblogger. Jens Balle, der er forfatter og foredragsholder med speciale i adfærdsøkonomi skal gøre os klogere på, hvorfor vi forbruger som vi gør. Jeg synes det er så spændende, hvorfor vi bruger penge, som vi gør. Især under mit forsøg med Weekly App’en, som der kommer en endelig konklusion på i morgen! Anyways, læs Jens Balles blogindlæg her og bliv klogere. Skulle du have lyst til at blive endnu klogere, så har han faktisk lige udgivet en bog om emnet (jeg er i gang med den, og den er altså super spændende, og virkelig nem at forstå!). 


 

Hulemaend_i_habitter_ebog

Penge og forbrug er smækfyldt af følelser. De påvirker hvordan vi agerer og kan påvirke vores privatøkonomi. Funnyfinans er i gang med at tjekke Jyske Banks forbrugs-app og det er en måde at komme tættere på sit forbrug. Og netop at komme tættere på forbruget kan hjælpe til at styre det.

Vi er ikke så rationelle som økonomer ellers har ment i mange år. Vi ved det egentlig godt, for ind i mellem kommer vi hjem med varer vi ikke har brug for eller vi køber noget vi ikke har råd til.

Det er der kommet en økonomisk disciplin ud af som kaldes adfærdsøkonomi. Her kigger man på hvordan vi reelt agerer. For selvom det ofte er irrationelt er der dog et mønster i det. Vi begår nemlig de samme fejl igen og igen.

Et godt eksempel kan man finde omkring penge. Var vi rationelle burde det være lige meget om vi betaler med kontanter eller kort. Det er det bare ikke viser undersøgelser. Faktisk er vi villige til at betale op 100 % mere når vi betaler med kort.

En af de førende forskere på området, Dan Ariely, kalder det The Pain of Paying. Den oplever man, når man skal tage pengesedler op af pungen. Men man mærker det ikke på samme måde, når man betaler med kort. For det er jo bare en postering henne i banken og måske har vi nået at tjene nogle nye penge inden den sker?

Derfor kan Jyske Banks Weekly være med til at genindføre The Pain of Paying. For når man skal ind i app’en efter hvert forbrug for at notere det, så gør det lidt ondt igen. Samtidig viser den også hvor langt man er kommet i forhold til budgettet.

Men i den sammenhæng er den ikke så god, hvis man er kunde i Jyske Bank, for så sker bogføringen automatisk og er dermed fjernet fra Pain of Paying igen. Derfor kan det anbefales at kigge på Penge- og pensionspanelets Lommebudget, der mere eller mindre gør det samme. Dog uden automatik.

I en verden med masser af fristelser kan det være nødvendigt at lave sådanne forhindringer for sig selv på forskellige områder. Ellers lader vi følelserne stikke af med os og det kan ende galt. Noget af det stammer tilbage fra da vi var hulemænd, hvorfor jeg også har kaldt min nye bog Hulemænd i habitter. Her kan du få yderligere indsigt i vores tendens til at begå fejl og også et par tips til at undgå dem.


Jens Balle er forfatter og foredragsholder med speciale i adfærdsøkonomi. Jens har mange år i den finansielle sektor bag sig og har førstehåndsindsigt i hvordan investorpsykologien kan påvirke vores dømmekraft. Det har han kommenteret om på Finans, Børsen og Børsen Play. Han har netop udgivet bogen Hulemænd i habitter og driver bloggen hulemaendihabitter.dk, hvor du kan læse mere om nyeste forskning på området.

3 thoughts on “Penge er ikke bare penge

    1. Glad for, at du kunne bruge indlægget. Det er nemlig rigtig spændende, hvad der driver os til at bruge penge. Jeg kan afsløre, at jeg snart kommer med en anmeldelse af bogen. Jeg er selv helt bidt af den!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *