Repost: Kvinde, kend din økonomi

Milleskjold10 kopi

I morgen er det Kvindernes Kampdag, og vi har nu haft stemmeret i over 100 år. Men mange af os er stadig old-fashioned, når det kommer til privatøkonomien; det er åbenbart mandens domæne. Jeg tænkte derfor, at det var en god anledning til lige at minde alle jer ladies om, at det ikke er helt skidt at være bevidst om sin privatøkonomi. Her kommer derfor et af mine gamle indlæg om kvindeøkonomi: 

For nogen tid siden kørte Metroxpress en mindre artikel om, at mænd er bedst til økonomi. Jeg kan desværre ikke linke til den, da den kun findes i papirudgave (I know, so last decade). Men i artiklen stod der, at 57 procent af kvinderne havde styr på begreber som eksempelvis ÅOP, mens det var hele 78 procent af mændene, der kendte til det. Tallene kommer fra en undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget. Undersøgelsen viser altså, at mændene føler sig mest sikre på det der med økonomi.

Jeg tænkte straks; arh, har det noget på sig? Men en hurtig Google-søgning viste flere undersøgelser gennem årene, der peger på det samme; det er mændene, som styrer økonomien derhjemme.

Det havde jeg aldrig tænkt over, for herhjemme er det mig, der styrer budgettet, forhandlinger med banken og budgetplanlægning. Og det er ikke fordi min mand er helt blank på det, men det falder bare mig mere naturligt, så det er mit domæne. Og så er køkkenet hans. Jep, det er 2015.

Så jeg tænkte, at det var på plads med et lille opråb. Nu skal det ikke blive et befri-brysterne og bash på mændene-indlæg, men for helvede ladies! Der er flere grunde til, at det er dumt at videregive ansvaret for økonomien. Både på den korte bane med dagligdagsøkonomien, men også på den lange bane med livsøkonomien. I dagligdagen har du ikke overblik, men må stole på, at din mand er opgaven ansvarlig, og der ikke bliver brugt dumme penge – heller ikke fra din side. For det handler ikke om at tjene en masse penge, men hvordan man bruger dem. Og så er det heller ikke så venligt at give lorten videre. Man er to til at bruge penge, så er man også to til at planlægge brugen af dem. Der må jeg lige slå et slag for solidariteten.

På den lange bane, er det næsten en endnu dårligere ide at lade manden om økonomien. Ikke fordi han hustler alle dine penge og tager til Mexico, men kvinder er bare generelt dårligere stillet økonomisk. Hvis vi skal have nogle hardcore facts på bordet, så lever kvinder længere end mænd og er derfor flere år på pension (ergo; vi skal bruge flere penge). Kvinder tjener mindre end mænd, og derfor kan vi ikke lægge lige så meget til side. Der vil gå 111 år før vi får ligeløn, så det skal du nok ikke vente på. Desuden er kvinder på barsel, hvor man heller ikke optjener pension, og så får kvinder ikke længere automatisk halvdelen af en mands pensionsopsparing. Det betyder, at hvis I skal skilles, så kan du risikere, at din mand sidder på kagen, og ja, så har du ikke mange kagekrummer til bedstemor-livet.

Hvad med alle jer single-ladies? Hvad gør I? Er I nogle badass-women, der selv styrer økonomien eller hjælper jeres forældre? Det kunne jeg godt tænke mig at vide.

Og ja, jeg ved godt at økonomi er røvsygt. En undersøgelse viser, at 23 procent af kvinder finder økonomi kedeligt. Det eneste jeg kan tænke er; kun 23 procent?? Der er helt sikkert nogen, der har løjet i den test! Og jeg kan ligeså godt spoile det; det bliver ikke sjovere at lægge budget, bare fordi man gør det. Men følelsen af ansvarlighed, selvstændighed og råstyrke. Det kan ingen tage fra dig. Så bag en kage en anden dag og løb først en tur i morgen. Læg et budget i dag.

Peace out!

One thought on “Repost: Kvinde, kend din økonomi

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *