Fredagsfinans #27

giphy4

Ugens opsummering handler om Panamapapers. Ja, ja, vi er allerede ved at være lidt trætte af sagen, men jeg giver en hurtig opsummering her, hvis du har sovet uafbrudt de sidste par dage. Og det bliver et rodet overblik, for jeg har sgu også selv mistet det lidt.

Aaaaaand go:

I søndags rullede DR’s dokumentar over skærmen med afsløringer om verdensomspændende skattely, hvor kendte personer som Messi, Putin og Islands premierminister (ja, kan ikke lige huske navnet, det er langt) var involveret.

I Danmark blev der mest fokuseret på Nordea og Jyske Bank, hvor nogle af sagerne var lidt gamle. MEN, vi blev lovet en masse flere afsløringer over de næste dage. I programmet forsøgte Nordeas private banking chef sig med politikersvar om, hvordan de kunne forklare skattelyet i Panama. Det hjalp så heller ikke, at manden hedder Thorben Sander – hvorfor i alverden blev han ikke castet til serien ”Bedrag”? Men Nordea holdt fast på, at det var gamle sager. Så kom det senere frem, at det også var nyere sager. Nå. nå.

På Island stak det helt af. Deres premierminister var jo også fedtet ind i sagen og da han blev konfronteret af en journalist, efterlod han interviewet i vrede. 30.000 islændinge (sådan cirka hele befokningen) protesterede ude foran premierministerens bolig og kastede skyr på ruderne. Så blev det endelig brugt til noget fornuftigt.

Vi blev også lovet nogle saftige læk om kendte danskere, der er involveret, og naturligvis kom Stein Baggers penge ind i billedet. Har nogen fundet dem endnu? Så var der Erik Damsgaard – ham der var rig og datede plastiktrunten Anni Fønsby. Ellers er der blevet nævnt fodboldspilleren Brian Steen Nielsen, som jeg lige måtte slå op på Google. Så vildt var det altså heller ikke, når jeg ikke kender manden. Jeg må indrømme, at jeg er lidt skuffet over danskerne, som er involveret. I udlandet har de kendisnavne som David Cameron (teknisk set hans far), Simon Cowell, Messi og Putin. Havde håbet på noget mere juicy end fallerede rigmænd og en glemt fodboldspiller.

Den fedeste reaktion på sociale medier var uden tvivl fra bandet Panamah, som drev lidt gæk med situationen. De skrev på deres facebookside. ”Kære danske velhavere. Stop med at ringe. Vi er ikke et skattely”.

Ellers var der de klassiske ”det er sgu også for dårligt, tyveknægte og banditter”-opdateringer på Nordeas hjemmeside. Samtidig er der flere, som skriver til Nordea, at de har tjent nogle jyske dollars og gerne vil have hjælp til at skjule dem i skattely.

Nu er Nordea så gået ud og sagt, at de har opsagt al samarbejde med advokatfirmaet i Panama, som ordnede det lyssky-business. Sjovt, at man er nødt til det, hvis alt er i orden.

Der er sikkert meget mere info om Panama-sagen, men tror mit hoved eksploderer, hvis jeg skal finde mere frem. Og vi skal jo også have noget til opfølgningen i næste uge.

One thought on “Fredagsfinans #27

  1. Not an economist, but I take &#&2y0;currenc28#8221; to mean physical notes and coins.If only 5% of all “money” in existence is currency, then it seems clear that the vast majority of borrowers coming to collect their money cannot possibly involve – or require – any transferral of currency between lender and borrower.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *