Badass Bankforhandling

Badass bankforhandling

Du kunne sikkert godt tænke dig at vide, hvordan du bliver badass til at forhandle i banken? Det tænkte jeg nok. Derfor prøver jeg at komme med nogle råd til, hvordan du kan forberede dig, og hvad du skal tage højde for.

Jeg har selv oplevet MEGET forskellige bankrådgivere i samme bank, og det beviser jo bare, at bankrådgivere er ligesom alle os andre – nogle er rare og forstående. Nogle er superfjolser!

Derfor kan du jo godt have en super sød og forstående bankrådgiver, men så har du jo nok heller ikke brug for tips, vel?

Det vigtigste, du nok skal huske er, at bankrådgiverne ikke kun er der for at hjælpe dig som kunde, de skal selvfølgelig også tjene bankens interesser. Det betyder ikke nødvendigvis, at du bliver prakket alt muligt på, men du skal i hvert fald være opmærksom på det.

Slap af. Bankrådgivere er også bare mennesker. De er ikke politimænd, der kan udstede bøder eller dommere, som kan sende dig i fængsel. Det er helt almindelige mennesker, så no worries!

giphy (40)

Når du skal i banken

Det kan være en god ide at bruge et par minutter på at forberede et bankmøde, hvis du for eksempel skal låne penge. Du skal jo helst møde op med de stærkeste kort på hånden. Når man skal låne penge, handler det ikke kun om at putte tal ind i et excel-ark, og så beregne ja eller nej. Det handler i høj grad også om, hvor meget banken stoler på, at du kan betale tilbage. For eksempel, hvis du har et godt og stabilt arbejde.

Det er også min personlige erfaring, at hvis man allerede har lagt et budget før man kommer ned i banken, så skaber det virkelig tiltro til, at man kan finde ud af det som kunde.

Det der budget (Zzzz….)

Du tænker sikkert: arghh, jeg gider ikke lægge budget, hvorfor kan banken ikke gøre det for mig? Det er også pissekedeligt, og det tager ofte et par timer (spoiler!), men når det er gjort, så har man bare et bedre udgangspunkt, når man skal forhandle. Og med budget, menes der ikke kun faste udgifter, der kommer i en rudekuvert eller på Betalingsservice. Prøv at være realistisk, hvis du ved, at du bruger penge på sushi eller går meget i byen, så du ikke skuffer dig selv eller banken, når du ikke kan betale tilbage, fordi det hele er gået op i rå fisk og Long Island-drinks.

giphy (37)

Så tænker du måske; ja ja, men jeg har haft overtræk et par gange, så alt det her kan være ligemeget. Jeg er jo stemplet. Nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed; de fleste mennesker har trukket over et par gange sidst på måneden, og det ved banken godt. Det styrker selvfølgelig ikke din sag at have overtræk, men det må ikke forhindre dig i at tænke, at du er en god kunde. Så kan det godt være, at du har klokket i det med økonomien, men det har jeg sgu også prøvet. Der har jeg selv ringet og aftalt et møde med banken for at tage hånd om det, og jeg har aldrig hørt et ondt ord eller nedladende snak, når jeg har gjort det. Jeg har nok nærmere mødt respekt, fordi det har vist ansvarlighed.

Ejer du noget?
Det er altid godt at have noget på kistebunden, som banken kan tage pant i, hvis du nu ikke skulle betale tilbage. Det kan være en bolig eller en bil. Vi har en rimelig god friværdi i vores lejlighed, og den har jeg altid sat i spil, når jeg skulle forhandle med banken. Hvis du ikke ejer noget af værdi, men til gengæld heller ikke skylder noget udenfor banken, så fremhæv det som din stærke side.

Spørg løs!

Mange undgår nok også de der forhandlingssitautioner med banken, fordi de ikke føler, at de ved nok om bankens produkter til at forhandle om dem.

Det er bullshit!

Jeg forstår heller ikke alt, hvad der står i lånepapirerne, men hvis det virker vigtigt, så spørger jeg ind. Det virker man ikke dum af. Tværtimod virker man interesseret, og det synes jeg tit bankrådgiveren viser respekt for.

Det kan derfor være godt at sammeligne priser fra andre banker for at have et udgangspunkt. Hvis noget koster 1.000 kr hos fire andre banker, og det koster 4.000 kr i din bank, så kan du sagtens spørge hvorfor? Det kan så være, at din bank er billigere andre steder, og så må du vurdere, hvad der er bedst eller prøve at bringe prisen ned. Du kan højst få et nej, og bankrådgiveren tænker ikke dårligere om dig, fordi du forhandler. De gange jeg har gjort det, synes jeg næsten, de får mere respekt for mig som bankkunde, også selvom jeg fået et nej.

giphy (38)

Kærlighed ved første forhandling

I min forholdsvis korte tid som voksen bankkunde, har jeg haft en del forskellige bankrådgivere. Jeg er blevet kastet lidt runt mellem afdelinger, der lukkede, og da jeg blev gift, fik jeg min mands bankrådgiver. I know, meget 1950’erne! Ligesom i den virkelige verden, er der både søde mennesker og fjolser. Jeg har prøvet nærmest at skændes med en bankrådgiver, fordi han gerne ville belære mig om, hvad man skulle bruge og ikke bruge penge på, selvom jeg betalte alle mine regniner og ikke havde overtræk. Det tændte jeg helt af på, og så skulle det nok bare ikke være os. Jeg fik også en ny rådgiver bagefter.

giphy (39)

Min pointe er: det er okay ikke at kunne med sin bankrådgiver, og hvis du kan mærke, at kemien ikke er rigtig og du får ondt i maven, når du tænker på at ringe, så er det helt okay at skifte rådgiver i banken. Du bliver ikke blacklistet eller noget. Jeg har selv skiftet to gange i samme bank, fordi det bare ikke spillede, og jeg kan da stadig ringe derned! Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige om de slår sten-saks-papir om at tage telefonen, men de virker søde nok.

Du kan læse meget mere om bankforhandlinger og bankmøder på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.

http://taenk.dk/taenk-penge-artikler/gode-raad-til-at-skifte-bank/forbered-dig-paa-det-foerste-moede

http://taenk.dk/gode-raad/bank-saadan-forhandler-du-prisen-ned

2 thoughts on “Badass Bankforhandling

  1. Enig i at man godt må bede om en anden bankrådgiver. Jeg fik en helt frisk fra fad, da jeg skulle tage mit første billån. Han gjorde mig simpelthen så usikker på det hele, og jeg følte ikke, at jeg kunne forhandle med ham, fordi han hele tiden skulle spørge nogen. Der skiftede jeg rådgiver, og har i dag en jeg er tryg ved.

    Marie / krøllerier

    1. Det er også det bedste at gøre. Det er jo ligesom alle andre brancher; jeg vælger også den læge og tandlæge, som jeg er mest tryg ved.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *