Stop the money shaming

IMG_2208

Hold nu fast, hvor er jeg træt af money shaming. Hvis du ikke ved, hvad det er, så er det ligesom når man peger fingre af overvægtige (fatshaming). Her har man så bare ondt i røven over, hvordan andre bruger penge.

For ja, jeg kan også nogle gange undre mig over, hvordan andre har råd til et par dyre sko eller en bil, hvis jeg vurderer (meget ekspert-agtigt), at det har de altså ikke råd til! Men det ved jeg jo ikke om de har. Det kan jo være, at ham fyren der render rundt i svinedyre Nike-sko arbejder ekstra vagter eller spiser havregrød. Who the fuck knows!

(Disclaimer til alle jer klogehoveder: det er selvfølgelig et problem, hvis man bruger penge man ikke har, men indtil da, så skal man knytte..)

Jeg vil da gerne tale ud om min money shaming. Jeg skammede mig faktisk i mange år over mit kærlighedsforhold til Pepsi max. Der er ingen fornuftig grund til at drikke det, det koster mange flere penge end vand og det ødelægger tænderne. Men det er nu engang min guilty pleasure.

Ofte har jeg skulle retfærdiggøre, at jeg brugte penge på sodavand. For det er jo ikke FORNUFTIGT. Men helt ærligt; der er sgu ikke nogen, der er kommet ind i verden for at være fornuftige. Jo, måske økonomer. Og revisorer. (Så får vi også kørt lidt job-shaming).

Vi er her for at nyde og have det sjovt og så må vi gøre det i de mængder, som kroppen, bugettet, whatever kan klare. Derfor har jeg prioriteret at købe Pepsi max (nu skal det ikke lyde som om jeg drikker for flere tusinde kroner) men det her er en vigtig pointe. Jeg fik engang en røffel fra en bankrådgiver for at bruge afskyeligt mange penge på vores bryllup. Penge som vi vel og mærke selv havde sparet op. Men det var ikke FORNUFTIGT at bruge penge på. Nej, men det var fandme sjovt, og jeg ville gøre det igen.

Når man vælger noget til, så betyder det også, at man giver afkald på noget andet, og så længe vi er bevidste om den prioritering, så skal ingen blande sig i, hvad andre bruger deres penge på.

De prioriterer bare anderledes end dig. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er dårligere til det end dig. De er bare anderledes. Nogle vil gerne have nye kondisko. Andre økologiske varer i køleskabet eller en benzinslugende potensforlænger af en bil. Det er først, hvis du laver flere prioriteringer end der er penge til, at det skrider…

Jeg har selv ikke verdens største skoskab. Jeg har ikke været jorden rundt med en rygsæk. Men det er okay. For jeg har blandt andet minder om gode restaurantbesøg. Et par ture til Italien. Et par flasker rødvin i skabet og iskolde pepsi max i køleskabet. Og det gør mig glad.

Så stop the money shaming og fortæl mig, hvad der gør dig glad at prioritere dine penge på? Om det så er en blomst fra Netto eller en Audi. Let me know.

 

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *