Er kunst en god investering?

investering-kunst-finans

Efter min historie i fredagsfinansen om auktionshuset Lauritz.com, kom jeg til at tænke på det der med at investere i malerier, rødvin eller noget andet, som man med tiden kan håbe bliver mere værd.

Jeg elsker kunst (haha, din elitære idiot), men helt seriøst, så ville jeg nok købe mig fattig, hvis jeg fik muligheden.

Jeg har faktisk benyttet mig af Lauritz.com førhen. Over de sidste 6-7 år, har jeg købt fem malerier hos dem. Jeg har dog ikke brugt crazy summer, men jeg kan godt lide, at det er en onlineside modsat gallerier, hvor jeg ikke føler mig rig nok til at spørge om prisen.

Det farlige ved auktioner er, at man lader sig rive med, og byder mere end man har råd til. Det kan føles som legetøjspenge, fordi der ikke er nogen, som tager dem fysisk ud af hånden på dig, når du byder, og det kan ende med at blive dyrt med både gebyr og salær.

Jeg går i hvert fald kun derind, når jeg har nogle fjollepenge og ikke har regninger der skal betales. Hvilket er aldrig…Haha…

MEN når det så er sagt. Kan man bruge kunst som investering?

Tja, du kan være utrolig heldig at falde over et maleri på en kunstskole, som ender med at blive det næste Rembrandt, men du skal nok ikke sætte hele din pensionsopsparing efter det. Du skal købe kunst, fordi det gør dig glad at se på hver dag. Jeg tror ikke vores malerier er steget i værdi, men omvendt har de heller ikke tabt værdi.

Vi har dog et maleri i entreen, som jeg købte for den nette sum af 450 kroner (!) på Lauritz, og en dag gik jeg forbi et galleri en dag, hvor den samme kunstner hang udstillet. Et af malerierne i samme størrelse som mit kostede 8.000 kroner. Men jeg vil aldrig sælge det, for det har alt for høj affektionsværdi – (sagde en af de der tosser, som altid får en lortevurdering i Guld på godset).

Nu behøver man jo heller ikke købe de dyreste malerier. Ofte kan man finde fotografier og malerier på onlineauktioner, genbrug eller andre steder for mindre end en plakat med ramme i Ikea.

De fleste af vores malerier har faktisk kostet under 1.000 kroner, og jeg synes det er en god måde at få billig kunst. Når du skal i IKEA og købe en ramme til 200 kroner og en plakat til 150 kroner, så er det alligevel tæt på det jeg gav for et unikt maleri til 450 kroner.

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *