Sverige: Verdens mest kontanthadende folkefærd

img_3199Jeg var torsdag og fredag på forretningsrejse til Stockholm. For første gang, sådan ever havde jeg faktisk kontanter med til Sverige. Normalt kører jeg bare kortet, men fordi jeg har fået nogle kontanter i fødselsdagsgave, så tog jeg beslutingen om at veksle dem ude i lufthavnen til svenske kroner. Så kunne jeg jo få dem brugt. For jeg er ikke så vild med at have kontanter i pungen, det fylder og giver ikke så meget mening for mig. Men nu havde jeg så 1200 svenske kroner fysisk på lommen.

Jeg har været i Sverige en del gange og normalt kører jeg bare kortet, men det var virkelig interessant at have kontanter med. For det er virkelig noget svenskere åbenbart hader. Mit første kontantmøde startede da jeg købte en sodavand og en chokolade i en togstationskiosk. Jeg fik det der blik, da jeg hev en svensk 100-kroneseddel op. Da jeg så skulle købe aftensmad på et take-away sted fik jeg allernødigst lov til at betale med kontanter, men der var så også et stort skilt som beskrev, at fra d. 1 november ville det ikke være muligt at betale med kontanter i butikken. DET synes jeg er vildt. At man rent faktisk kan stå med penge på lommen uden at kunne bruge dem.

img_3223

(Denne udsigt kostede dog ingen penge. Smukt er det sgu)

På sidstedagen havde jeg endnu ikke fået taget fuld på 500-kronesedlen, som jeg havde fået udleveret. Da jeg så på en messe skulle købe en gave til min datter til 250 kroner kunne jeg ikke bruge den. “Årh, du betaler med kontanter?” blev der spurgt på samme måde som, hvis jeg havde været amish-folk.

Den kunne hun altså ikke tage imod, fordi hun ikke havde byttepenge nok, og jeg måtte komme igen to timer senere. Jeg har altid synes, at jeg lever utrolig kontantløst i hverdagen, men jeg blev virkelig overrasket over, hvor kontantløse de er i Sverige. Det var jo decideret besværligt at være old-school med sine kontanter.

Og da jeg så skulle betale for en tøjbamse til 40 kroner, og rent faktisk mønstrerede at give lige penge, så holdt ekspedienten gudødme pengesedlerne op i luften for at tjekke, om de var real. Jeg mener, det var to 20-kronesedler!!

Men jeg synes det er en virkelig interessant diskussion, om man kan have et fuldstændigt kontantløst samfund. Det er i hvert fald svært, hvis man er en type som er glad for kontanter.

img_3261(Og så et af de mere skøre indslag. I lufthavnskiosken kunne man impulskøbe 2 rensdyrskind for kun 2799 svenske kroner. Det er da et fund!)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *