Eksperter i medierne er ikke altid dygtige

2

I denne uge har jeg et fantastisk gæsteindlæg fra finansmanden Jens Balle, der fortæller lidt om, hvorfor vi ikke skal stole blindt på, hvad eksperterne siger i medierne

Eksperter i medierne er ikke altid dygtige

I sidste uge skrev Daniel Nikulin om Verdens bedste aktieråd på Funnyfinans. Blækket var knapt tørt på det indlæg, før vi fik endnu et godt eksempel på verdens bedste aktieråd – eller måske snarere verdens bedste aktierådgiver.

Han forudså nedturen

Som bekendt har en af de populære danske aktier, Novo, har haft et miserabelt 2016. Aktien er gået fra kæledægge til årets børsfiasko (måske bortset fra Nets) på rekordtid og har mistet 40 % af sin værdi.

Det valgte TV2 Nyhederne at sætte fokus på med denne overskrift:

Han forudså nedturen hos Novo Nordisk: – Bunden er slet ikke nået

Manden bag overskriften var analytiker Dominick Beskos. I en historie i Børsen den 29. oktober 2014 blev han citeret for at forudsige store kursfald i Novo-aktien. Novo er vildt overvurderet, var overskriften på den artikel.

Nu fulgte TV2 Nyhederne op med en artikel og et indslag i deres nye satsning, Business. De skrev blandt andet:

Og netop de 240 kroner for aktien, var lige præcis det, som Domenick Beskos havde forudset.

Det er aktien kommet ned i og så må Dominick jo være en helt, da han forudså nedturen? Giv den mand en hat!

Eller måske ikke. For kursen var ca 255, da han forudså det store kursfald. Siden da har aktien været i 410 – en stigning på over 60 % – og er nu faldet til ca 240, som du kan se af denne graf fra Nasdaq OMX:

2-1

Det må have været rigtig svært at følge hans råd hele tiden siden oktober 2014. Og gevinsten er – indtil nu – ganske begrænset.

Hvorvidt Novo skal længere ned eller vil begynde at stige skal jeg ikke udtale mig om. Men at hævde, at Dominick Beskos forudså nedturen, er at stramme den.

Et lignende eksempel bragte Børsen forud for finanskrisen i en artikel om Roland Leuschel under overskriften:

Sorte Mandag-profet forudser nyt krak

Som vi ved i dag, kom der store fald på aktiemarkederne i 2008 og 2009. Så Roland Leuschel skal da også have en hat.

Men heller ikke han er berettiget til en hat, for han havde advaret om nært forestående krak på børserne siden 2004. Markedet var efterfølgende steget med 80 %!

Timing svær for investorer

Men sådan en overskrift og historie er interessant og kan få os til at klikke. Sådan har det altid været – også dengang sådanne overskrifter skulle sælge aviser. Vi er nemlig vilde med ekspert-udtalelser.

De to historier er gode eksempler på det velkendte udsagn: Det er svært at spå – specielt om fremtiden.

Derfor skal man som investor passe på med at lade sådanne udtalelser og anbefalinger få for stor betydning for sine investeringer.

Jeg er varm fortaler for at anvende en langsigtet passiv strategi, hvor man har en bred portefølje. Så skal man ikke handle så tit og blot med jævne mellemrum rebalancere porteføljen.

Rebalancering betyder at man bringer porteføljen tilbage til sit udgangspunkt. Er aktier steget meget et år, vil man have for mange aktier i sin portefølje. Derfor skal man sælge og bringe porteføljen tilbage til udgangspunktet. Er aktier derimod faldet skal man købe aktier.

Resten af tiden behøver man ikke følge med i markedet.

Vil man derimod have en aktiv strategi, mener jeg det er meget vigtigt at have defineret strategien på forhånd. Hvornår vil man købe og hvornår vil man sælge. Man skal nemlig ikke lade følelserne – eller medierne – påvirke den slags beslutninger.

For begge gælder at et vigtigste er at følge strategien. For man vil altid være fristet til at bryde den, hvis der for eksempel kommer et stort fald i en folkekær aktie som Novo. Så kan man jo lige købe lidt…..

Hvem er ham Jens Balle?

Jeg har faktisk skrevet en anmeldelse af hans bog “Hulemænd i habitter”. Den er virkelig guld værd, hvis du er en hat til økonomi (ahm…ligesom undertegnende) 

Jens Balle
Jens Balle

Erfaren foredragsholder og finansmand.

Du kan læse mere om Jens Balle her.

2 thoughts on “Eksperter i medierne er ikke altid dygtige

  1. Tænk, nu forstod jeg endelig det med at have en aktie strategi. Og især ‘hvor meget’ er en given aktie værd!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *