Julegaver: Sådan holder du et fornuftigt budget

untitled-design-12

Ja, det er stadig kun november måned, men hvis du gerne vil spare penge på julegaver, så er det altså nu du skal i gang. Jeg gider slet ikke gå ind i det der med, at man skal lade være med at give gaver, fordi det er materialistisk og stressende. Det kan faktisk være sjovt at købe julegaver, og jeg elsker personligt at give en gave. Men det er også fordi det er en gave, jeg har haft råd og tid til at købe.

Hvis du derimod stresser rundt og køber gaver du ikke har råd til, så lad være. Her kommer mine tips i hvert fald:

 1. Vær i god tid. Sådan er det desværre, hvis du gerne vil spare penge. Hvis du ved, hvad du gerne vil købe, så har du mulighed for at holde øje med diverse butikker for at se om de kører tilbud på netop det du skal købe
 2. Læg en plan. I slutningen af oktober plejer jeg altid at starte min julegaveliste, hvor jeg skriver navne på alle dem, som jeg skal købe gaver til. Hvis jeg så en dag får en ide til en gave, så noterer jeg den. Det betyder, at hvis jeg så ser den gave ude i byen en dag på tilbud, så kan jeg købe den med hjem. Jeg skal altså ikke ud og opfinde den dybe tallerken to dage før jul.
 3. Læg et budget. Jo senere du er ude, jo dyrere bliver det ogå, fordi du er nødt til at træffe hurtige beslutninger. Jeg læste en artikel fra sidste år om, at vi bruger 4.000 kroner på julegaver. Puha. Jeg har faktisk ikke et fast julegavebudget. Vores indkomst har været meget svingende eftersom vi har været studerende, så vores julegavebudget har været de penge der var. Jeg har dog altid købt gaver både i november og december, så budgettet bliver spredt over to måneder. Mit tip med et budget vil være, at du skriver alle navne ned på dem, du gerne vil købe gave til og så skriver et ca. beløb ud fra hver person – og så holder dig til det!
 4. Meld ud. Hvis du ikke har råd eller lyst til at give gaver til alle 14 kusiner, selvom det er stilen i jeres familie, så meld klart ud. Det er også okay at forventningsafstemme med familien, hvis du i år har planer om at downsize julegavebudgettet lidt. Hellere det end at låne pengene.
 5. Kig efter tilbud. Åh, det er lidt et ømt punkt. Normalt er jeg ikke for materialismens crazyness, men sidste år købte jeg julegaver for 1.800 kroner til Black Friday og jeg endte med kun at betale 1.200 kroner. Det vil sige, at jeg sparede omkring 30 procent, og jeg havde overstået mine julegaveindkøb inden december. Faldgrupperne ved tilbudsdage er, at du risikerer at forkøbe dig – plus det er helvede på jord at befinde sig til Black Friday. Mit tip er gå målrettet ind med en liste. Du sparer både tid og penge.
 6. Køb brugt. Det her tip kommer selvfølgelig an på, hvor godt du kender modtageren. Det er ikke alle man kan give en genbrugsgave, og man skal nok også kende personen godt for at kende deres præcise ønsker, når gaven ikke kan byttes. Jeg køber meget brugt til min datter, da hun ikke er gammel nok til at forstå forskellen og desuden skifter fokus hver anden måned. Jeg har blandt andet købt hele hendes pakkekalender brugt, og så har jeg fundet tre bøger på nettet, som var udgået. De kostede for eksempel 30 kroner stykket.
 7. Tjek for rabatkoder. Det er ret populært at give bedsteforældre fotos eller fotobøger af børnebørnene, men det kan faktisk også være ret dyrt. Der er dog mange fotosider, som har julerabatter, hvis du køber for et bestemt beløb. Der kræver det så lige, at du googler hjemmesidens navn og rabatkoder, så plejer der at komme noget op.

4 thoughts on “Julegaver: Sådan holder du et fornuftigt budget

 1. Gode tips. Jeg plejer at sætte penge af hver måned til fødselsdagsgaver og julegaver, så gør det ikke så ondt på økonomien når man pludselig skal ud og købe et hav af gaver 🙂

 2. Super gode tips!

  Jeg er så meget julefreak, at jeg starter med at købe pakkekalendergaver på sommerudsalg i august… Det er rimelig skørt, men priserne er virkelig gode. Særligt når jeg nu skal bruge 48 gaver!

  1. Fedt, det synes jeg slet ikke er pinligt men jeg elsker også jul ? Jeg gik i gang i oktober med pakkekalender og jeg endte med at bruge 150 kroner på pakkekalender til et barn – købte dog også næsten det hele på Reshopper.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *