Når man ikke har en skid styr på det der forskudsopgørelse….

Jeg vil så inderligt gerne være ninja-master til det der med privatøkonomi. Det troede jeg egentlig også, at jeg var. At jeg endelig havde forstået det der med forskudsopgørelser, lønsedler og det hele. Sådan en der bare kan klare forskudsopgørelsen uden bævrende overlæbe, svedige håndflader og hurtig vejrtrækning. Sådan er jeg åbenbart ikke.

Da jeg sidste år fik job, ændrede jeg med det samme min forskudsopgørelse – sådan noget er jeg faktisk blevet rigtig god til. Jeg har altid tjekket den efter og ændret, når der var noget at ændre. Det er så åbenbart ikke altid, at jeg får det ændret korrekt. Det fandt jeg ud af nu, hvor det igen var blevet tid til at kigge på den.

Jeg kan ikke være den eneste som har fået mail fra Skat vel?

Derfor går jeg i total overskudshumør ind og retter det hele til. For nu har jeg efterhånden fået styr på rubrikkerne. Der er den til lønindkomst – det er bare alt man tjener.

Så udfylder jeg den med fagforening og a-kasse. Tip herfra: Man kan bare gå ind i netbank og se, hvad man betaler for a-kasse og fagforening og så regne det ud for hele året. Så er der renter fra pengeinstitutter og realkredit. Det er også meget godt at få med, fordi det bliver trukket fra. Det er jo om at få det hele med på sedlen!

Jeg har så også min egen virksomhed, så der skal jeg også udfylde overskud. Indtil videre bliver det ikke til så meget, da jeg bruger mine penge i min virksomhed på at bygge den større.

Men altså hvis du har en rimelig basic økonomi, så skal man bare huske løn-indkomst, fagforening, a-kasse, renter på lån. Fradrag udover det, kan være kørselsfradrag (hvis du har mere end 24 km til og fra arbejde) eller hvis du også selv betaler yderligere ind til pension. Og når man trykker “beregn” nederst, så viser den, hvordan det kommer til at se ud. Det er altså ikke sådan noget “fælden-klapper”-halløj – man kan aaaaltid gå tilbage og rette igen med det samme.

Det kan man i øvrigt hele året. Hvis dit fradrag ændrer sig helt enormt meget efter rettelserne, så prøv lige at dobbelttjekke tallene. Jeg var engang kommet til at skrive, at jeg indbetalte dobbelt op på pension (ved en fejl) og så fik jeg et meget højt fradrag. Det havde gjort virkelig ondt på pengepungen året efter.

Anyways, nu troede jeg lige, det ville blive piece of cake denne her gang. Jeg havde jo godt nok sat min indkomst liiiidt højt her i starten af året, men better safe than sorry right? Nej ikke så meget. For jeg var faktisk kommet til at skrive hele min løn som indkomst. Altså med pension. Og det tæller ikke med. Man skal kun skrive ens A-inkomst ind. Man kan se på lønsedlen, at der står A-indkomst efter pension er trukket fra. Alternativt kan man også nederst på lønsedlen se ens indkomst for hele året indtil videre. Eftersom vi er i november, så har man nok et meget godt billede på, hvad man har tjent.

Min umiddelbare tanke, da jeg få min fejl på forskudsopgørelsen var: Yeah Mille, vi får så meget penge tilbage i skat! Det var så indtil jeg lige ringede til Skat. Og det skal man altså bare gøre, hvis man er i tvivl. Jeg har så mange gange ringet og fået hjælp med at udfylde det. Man kan sige, hvad man vil, men de er sgu meget søde i deres kundeservice. Jeg spurgte derfor medarbejderen i den ande ende, hvad det betød for mig.

Skat-medarbejder: “Det er faktisk ikke godt, at du har sat din indkomst for højt. For det betyder, at du har fået for højt beskæftigelsesfradag, og derfor skal du tilbagebetale det, når årsopgørelsen kommer”.

Mig: “Okaaaaay………”

Med en meget høj puls lagde jeg på. Jeg var fucked. Jeg havde sikkert fået 20.000 kroner mere udbetalt. Hvor skulle jeg få de penge fra?!?! Omg! OMG! OMFG!

Efter en mindre panik-sceance, så fik jeg lige regnet på det. Beskæftigelsesfradraget er 8,75 % af ens løn, men maks 30.000 kroner om året (i 2017) – jeg regnede på det, og som det ser ud, så koster hele affæren mig omkring 1.500 kroner i restskat. Såeh……Jeg tror nok, at jeg skal klare mig. Men nu ved jeg det i hvert fald til næste gang, og jeg er glad for, at jeg prøver at give mig i kast med det her forskudsopgørelse i stedet for bare at have hovedet under armen. Og så kan jeg også nå at få lagt pengene til side.

Det kan være lidt svært til at starte med, men hvis man finder en ven som kan hjælpe eller ringer til Skat, så er det faktisk ikke så svært. Jeg synes helt klart det bliver nemmere for gang til gang. For et par år siden kunne jeg slet ikke finde ud af det, og nu klarer jeg det meste selv. Og det er jeg sgu egentlig lidt stolt af. Det er med at fejre de små sejre.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.