Mine sparetips til forældre på SU

Ah, dengang jeg var ung og smuk. Selvfølgelig havde Malou også et Adidas tracksuit og bamsestøvler – du ved, Ama’r style

Flere har spurgt ind til om jeg ikke vil dele nogle tips fra dengang vi var forældre under uddannelse. Og jo, selvfølgelig vil jeg det. Det kan jo være, at der er andre som kan bruge det til noget. 

Først og fremmest vil jeg lige sige noget om det med at få børn under uddannelse. Personligt synes jeg, at det var den bedste beslutning ever (nu har jeg jo så heller ikke prøvet andet), men man skal slet ikke være bange for det med om der er penge nok. Altså, selvfølgelig skal man tænke over, hvad man bruger pengene på, men det kan sagtens lade sig gøre, og jeg synes klart fordelene vejer op. Vi har haft virkelig meget tid med Malou, og de første fem måneder tog vi barsel sammen, fordi Jacob havde 6 SU-klip, og jeg havde så 12 måneder. Det var virkelig fedt at have så meget tid sammen, og det kan virkelig ikke gøres op i penge.

Mine sparetips til forældre på SU

SU, forsørgertillæg, SU-lån, what to do? 

Udover den almindelige SU, så får man også et forsørgertillæg på 2.433 kr, hvis man bor sammen med en SU-modtager. Det vil sige, at I begge vil modtage et forsørgertillæg, hvis I studerer. Det kan altså mærkes i budgettet. Der er også mulighed for SU-lån og supplerende SU-lån. Vi valgte at låne i de måneder, hvor det var virkelig stramt, men jeg vil anbefale, at man prøver at holde igen med at låne, fordi det jo skal betales tilbage. Jeg er i dag virkelig glad for, at vi ikke har lånt alt for meget. Du kan læse meget mere om SU-satser hos SU.

Hvor meget barsel skal man tage? 

Som SU-modtager har moderen krav på 12 måneder, og faren får 6 måneder. Man kan så overføre halvdelen af barslen fra mor til far. Jeg havde forinden min barsel været i praktik, så jeg havde faktisk krav på barselsdagpenge i stedet for SU-klip. Tjek derfor lige om du opfylder de krav, hvis du fx har et studiejob  eller har været i praktik. Det kan være, at du også er berettiget. For os betød det, at vi havde råd til at gå hjemme sammen i de 5 måneder, og så tog jeg resten af barslen i 6 måneder. Du kan læse mere om reglerne her.

Køb brugt af alt

Da jeg var gravid med Malou vidste jeg slet ikke, at der fandtes en masse dyre børnetøjsmærker eller at sengetøj kunne koste flere hundrede kroner. Jeg købte faktisk det meste brugt og kun billige mærker. Alt babytøjet købte jeg for 500 kroner. Det fyldte tre sorte sække, og der var nok tøj til hele det første år. Senere har jeg så fundet ud af, at man åbenbart er villig til at give 300 kroner for en bestemt bluse, og ja, jeg er også blevet dybt afhængig af sådan noget pjat. Jeg er dog stadig super prisbevidst, og derfor køber jeg det kun brugt. Og man kan sagtens finde virkelig lækkert mærketøj til ingen penge. Men hold da op, hvor kan man købe al babyudstyr billigt brugt, hvis man ikke går synderligt meget op i mærker eller lignende. Jeg bruger selv Reshopper til at købe alle ting til Malou (det gjorde jeg altså også før jeg begyndte at arbejde der).

Bo billigt 

Noget af det, der tynger budgettet allermest er husleje. Det har virkelig reddet vores økonomi, at vi kunne bo super billigt. I vores andelslejlighed gav vi på det tidspunkt 2.400 kroner for husleje + 2.000 på lånet = 4.400 kroner for en 2 værelses lejlighed. Det kan nærmest ikke gøres billigere. Så jeg vil klart anbefale, at man ikke sætter sig for dyrt, når man skal have barn under uddannelse. Og børn er altså virkelig ligeglade med om de har deres eget værelse, når de er små.

Fyld fryseren 

Nok mit bedste sparetip til forældre på SU! Jeg brugte de sidste to uger inden Malous ankomst på at lave mad til min fryser. Jeg lavede fx. lasagner som jeg frøs ned i enkeltportioner, pizzasnegle og alle mulige andre ting. Det var G-E-N-I-A-L-T. For ofte orkede jeg ikke at lave frokost eller mad overhovedet og så kunne jeg bare tø sådan en fætter op. Pizzasneglene var især gode, når jeg havde lyst til lidt lækkert og bare ville snacke noget. Så meget billigere end at smutte i 7/11 eller på tanken.

Daginstitution og børnepenge

Daginstitution får man heldigvis også tilskud til, når man har en lavere indkomst (hvilket man typisk har på SU). Vi fik tilskud til ca 2/3 af prisen, og så får man jo også børnepenge, som virkelig gør en forskel i budgettet. De første to år er det omkring 4.500 kroner hver tredje måned.

Gratis udflugter og underholdning

Når man er på barsel, så kan det være svært ikke at falde i barselsfælden med at gå på dyre cafeer og shoppe sødt babytøj. For ikke at tale om alle de gymnastik- og rytmikhold man kan gå på, som snildt kan koste 700-800 kroner. Man kan i stedet bruge de gratis tilbud på fx. biblioteker, hvor man kan komme til rytmik eller prøve babysalmesang i byens kirke. Hvis man google “kirke babysalme” så kommer der en del muligheder op. Ellers kan man også bruge app’en Famitool, som jeg før har nævnt, hvor man kan se hvad der sker i ens nærområde. Mange af tingene er gratis.

Lav din egen babymos

Det her er også en af mine favoritter. For der er virkelig mange penge at spare ved at lave sin egen mos. Jeg satte som regel en eftermiddag af, hvor jeg kogte forskellige grønsager og frugter. Så blendede jeg dem og lagde i bittesmå beholdere, som var egnet til fødevarer. Jeg lavede fx gulerodsmos, broccolimos, sveskemos, pæremos, mangomos etc. Jeg kunne også finde på at blande dem, så de smagte af flere ting på en gang. Det var SÅ billigt, og ja det er en pain at lave, men hvis man gør det hele på een gang, så har du altså til længere tid.

Skumklude-trick

Det her er virkelig lavpraktisk, men når du vasker med skumklude, så klip dem allesammen over, så du får dobbelt så mange. Babynumser er virkelig små, og derfor behøver du ikke en gigantisk skumklud hver gang du tørrer.

Sæt penge til side

Det ville jeg ønske, at jeg havde gjort noget mere. Nu her har vi en seperat konto til Malous forbrug. Altså ikke en børneopsparing, men en børne-forbrugs-opsparing. Her sætter jeg alle børnepengene ind, og så gemmer jeg dem til vi skal købe flyverdragt, vinterstøvler, ny seng eller andre relevante ting. Så føles det ikke som om, at det fylder så meget i budgettet, som hvis man pludselig skal tage det ud af hverdagen.

Puha, det blev jeg langt. Jeg har helt sikkert glemt noget, så kom gerne med dine sparetips til at være forældre på SU eller bare forældre generelt 🙂

 

4 thoughts on “Mine sparetips til forældre på SU

 1. Sikke nogle gode råd, særligt den med at fylde fryseren – både med mad til mor og far men også til baby ? . Jeg ville ønske at vi havde råd til de dyre lækre mærker af børnetøj der efterhånden findes, men når det kommer til stykket, er jeg altså både for fattig og for nærig til at give 300 kr for en Body, som den lille kan passe i en måned.

  1. Mange tak, det bliver jeg bare så glad for at du kan høre 🙂

   Jeg køber mærkevarer brugt, fx finder jeg ofte en Molo bluse til 40 kroner på Reshopper, som koster 300 kroner fra ny, og så kan man sælge den igen bagefter. Det kan jeg altså virkelig anbefale, hvis man har en hang til mærkevarer.

 2. Super godt indlæg! Jeg ventede selv med at få børn til jeg havde arbejdet i et par år. Mødte så også først min kæreste som 23 årig, så det var svært at nå 😉 Men selvom man ikke er på SU, så er de her spare tip virkelig gode, for børn er en stor og dyr post. Jeg køber fortsat kun billige mærker, og gerne på udsalg. Det er svært at finde brugt til drenge i 4-5 års alderen, fordi de slider deres tøj helt enormt.
  Et tip som jeg har brugt meget, er at sælge videre når dit barn er færdig med at bruge det. Jeg har solgt rigtig meget tøj, legetøj og udstyr, som mine drenge var færdig med. Det dækker naturligvis ikke indkøbsprisen, men det er en hjælp, og det føles bedre end at smide det ud.

  1. Mange tak, det er jeg glad for at høre 🙂 Og ja, man kan sagtens bruge sparetips, selvom man ikke er på SU! Rigtig god ide at sælge videre, det gør jeg faktisk også. Da jeg købte flyverdragt i vinters købte jeg en næsten ny for 400 kroner og solgte den fra sidste år til 200 kroner. Så det dækker da en del af omkostningerne 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.