Hvad skal mit rådighedsbeløb være?

Ny måned. Nye penge. Jeg har jo talt meget på det sidste om at sætte mine penge mere skematisk op. Indtil videre har jeg nok kørt lidt dovent på devisen om, at “så længe det ikke går i minus, så er det vel fint”. Men jeg tænker også, at det er dumt at bruge for mange penge på noget, som jeg måske ikke engang har glæde af. Jeg mener; Hvis man kan sætte forbruget på mad ned uden at lide nød, så kan man jo lige så godt gøre det. Ikke?

Men det kræver jo en nærmere undersøgelse af min privatøkonomi, hvis jeg skal finde ud af, hvor jeg skal skære henne. Og om der skal skæres. For det er jo ikke fordi jeg skal falde i et nærighedshul, hvor vi skal leve af pasta og ketchup i Spareåndens navn. Det skal jo også være sjovt at leve. Men jeg vil gerne kunne sætte nogle flere penge af til fx. opsparing, ferie, lommepenge til os selv og nå ja også penge til de uforudsete udgifter. Så det kræver mere overblik. Jeg har førhen snakket med andre instagrammere, som har fortalt deres rådighedsbeløb. Og de er meget forskellige!

Når man kigger på nogle mere officielle kanaler, så anbefaler Forbrugerrådet TÆNK, at rådighedsbeløbet ser sådan her ud:
 • 5.000-6000 kroner om måneden for singler
 • 8.500-10.000 kroner om måneden for samlevende.
 • + 2.500 kroner per barn for børnefamilier.

Så et rådighedsbeløb for os ville være et sted mellem 11.000-12.500 kroner. Det lyder ikke helt afskrækkende, og det tror jeg sagtens vi kan leve for herhjemme. Vi har også levet for mindre før. Men så læser man om nogen, som virkelig kan få pengene til at strække. Hvor beløbet til mad for en hel familie er helt nede på 2.500 kroner. Så langt tror jeg ikke vi har været nede. Men altså vi er satme også nogle livssnydere nogle gange.

Jeg vil uden tvivl rigtig gerne bruge færre penge på husholdning. Det sejler ikke hos os, men jeg tror godt der kan optimeres nogle steder. Og så ville det også hjælpe at lade være med at købe sodavand. I know…

Kan vi så ikke bare leve for de penge vi har til rådighed?

Hmm…jeg ville jo egentlig gerne sætte et fast beløb, så vores forbrug ikke stiger i takt med, at Jacob fx får et arbejde. Jeg er bange for, at hvis vi bare bruger alle de penge vi har til rådighed, så bliver vi vant til et højt forbrug og så vil jeg helst blive ved med at holde det på et fornuftigt beløb.

Så jeg har brug for jeres input, før jeg lægger mit nye budget. Hvad er jeres rådighedsbeløb? Bruger I under “anbefalingen” ? Også gerne lidt mere specifikt med, hvad I bruger på mad etc.? Jeg kunne virkelig godt bruge noget inspiration.

30 thoughts on “Hvad skal mit rådighedsbeløb være?

 1. Da jeg er studerende, og single ser mit budget noget anderledes ud end de fleste andres her. Det ser nogenlunde sådan ud:
  Bolig: 3000
  Mad: 750
  Telefon: 86
  Forsikring: 321
  Transport: 250
  Træning: 260
  Diverse privatforbrug: 900

  Ialt: 5438

  Dette er dog ikke mit faktiske forbrug, men sådan jeg prøver på at overholde det, privatforbruget overskrider jeg dog altid!

  Mad overskrider jeg som regel med et par hundrede, så får jeg prioriteret grøntsager (dog oftest frostblandinger, så der ikke er noget spild fordi jeg ikke når at få det brugt) men spiser ikke ret meget kød, plejer at købe en pakke kød pr. uge.

  Forsikring dækker også over sygeforsikring Danmark.

  Privatforbruget dækker så tøj, gaver, møbler, studieudgifter, frisør samt cafe og byture (mad udefra er ikke medregnet i mit madbudget). Denne post overskrider jeg dog altid, men 900 kr er mit mål.

  Hvis jeg kan overholde dette budget, kan jeg leve af SU alene, og indtægter fra fritidsjob går så til opsparing, samt til når jeg overskrider budgettet 😅

 2. Interessant artikel og ikke mindst kommentarspor:)

  Jeg har fere gange sat mig for at skulle holde mig til et budget og have fuldstændig styr på hvad jeg bruger penge på, men det holder kun nogle få dage. Jeg fungerer vist bedre med den blide fremgangsmåde 😀
  Min nye stil er “mindfuldt indkøb”, hvor jeg søger at købe stort ind én gang om ugen og være mere bevidst om hvad jeg lægger i kurven. Dog gør jeg brug af gode tilbud og fylder op, men kun med de ting jeg ved vi bruger-
  Jeg er solomor og der kommer let uforudsete udgifter til små og store ting.
  Som kronisk syg har jeg ikke en høj løn, men er privilegeret fleksjobber med lidt forsikring ved siden af (noget, der har gjort en kæmpe forskel for mig).
  Forsøgte mig med madplan et par uger, men sygdom kom ind over og vores livsstil er lidt egoistisk fordi vi bare er os to. En hygge, jeg sætter stor pris på. Det gav dog lidt frihed i form af ikke at skulle opfinde den dybe tallerken hver dag. Som udgangspunkt er jeg god til at bruge det vi har og jeg har en god føling med mit basislager.

  – Vi bor til leje, har en bil (uden gæld) og har egentlig færrest mulige faste udgifter, men med forsikringer, SFO osv er jeg da et godt stykke over 10.000 om måneden.

  Jeg bruger en del penge på vitaminer og fysioterapi + jeg prioriter mine grøntsager og kost generelt. Lever selv vegansk og kan ligesom jer andre godt mærke det på forbruget. Hurra! Min datter får indimellem kød/fisk samt en smule pålæg til madpakken, men generelt er det frugt og grønt (og frostbær og plantemælk!)der fylder i vores budget.
  Jeg synes vi bruger for meget på slik og snacks, så det forsøger jeg at rette til. Har med held skåret ned på vores tøjbudget efter en lidt for gavmild periode.
  Derudover går der let hygge i den når vi går en tur gennem gaden med lidt smågaver fra Søstrene Grene, lidt spiseligt, en is eller kaffe. Omvendt går vi sjældent ud og spiser “rigtigt” og på det plan er vi billige i drift. En grovbolle og/eller frugt er alletiders for os begge. Det sker indimellem i en ferie at vi går på café/restaurant og her sidder jeg så heller ikke med en stor regning, da vi hverken spiser dyrt eller flere retter. Min datter har et minimalt forbrug af sodavand og jeg drikker det slet ikke. Nu er jeg lige lidt streng, men mht. til mad kan jeg godt mærke vi ikke har en sulten mand med ude og spise eller til aftensmad 😉

  Vi køber sjældent take away og hvis det endelig er, er det fx to indiske retter eller en pizza til deling og så grønt ved siden af. Så får vi en halv af hver favorit og vi bliver begge mætte. Hvis jeg spotter et godt tilbud og det lige passer ind, er det ofte den vej igennem vi får oplevelser/kommer ud. Vi nyder det og jeg føler ikke jeg går på kompromis. Jeg køber typisk også tøj på tilbud eller i den billige ende. I perioder gør jeg nogle gode fund og hvis vi så decideret mangler noget, ved jeg nogenlunde hvor jeg skal gå hen.
  Indtil for et par år siden havde jeg en ret stram økonomi, så jeg føler mig meget privilegeret og jeg ved at jeg godt kan tillade mig at købe det der tøj eller tage på en tur og opleve noget, der også koster penge. Vores små hyggeture i byen holder vi begge meget af og det er noget jeg rigtig gerne vil have plads til i budgettet.

  Jeg er dog blevet mere bevidst om at spare op den senere tid (Fandt bla. facebookgruppen Fra fysisk rod til overflod, der giver nogle gode tip til at rydde ud og ikke mindst spare op)
  Jeg har en helt fin opsparing som jeg forsøger at booste hver måned med lidt svingende resultater, men har en flytning rundt om hjørnet ligesom vi har flyttet lidt rundt de sidste par år. Derudover lader jeg mit tilskud fra danmark stå og trække renter. Egentlig var de tænkt til først sommerferie, så julegaver, men de står der altså endnu og jeg tænker de kommer mig til gode ifbm næste flytning som forhåbentlig bliver den sidste – eller endnu bedre; til en dejlig ferie:

  Det blev vist lidt langt 🙂

 3. Her hjemme er vi 2 voksne, en med job og en studerende, vores økonomi fordeler sig nogenlunde som følgende:
  Udbetalt: 23.000 kr.
  Budgetkonto: 13.000 kr.
  Madkonto: 3.000 kr.
  Gaveopsparing: 1.000 kr.
  Fælles Opsparing: 3.000 kr.
  Forbrug: 3.000 kr.

  Vores reelle rådighedsbeløb er altså 10.000 kr., som så fordeler sig på alle andre konti end budgettet.
  Vi klarer os fint, for det vi har sat af, en sjælden gang imellem kan det blive nødvendigt at trække lidt på opsparingen.

  Vi glæder os, til der er 2 arbejdsindtægter, om ca. et halvt år, ikke at forbruget skal sættes op, de ekstra penge skal på opsparing.

  1. Jeres økonomi ligner faktisk rigtig meget vores lige nu. Vi har også ca. 10.000 kroner til et reelt rådighedsbeløb for 2 voksne og 1 barn, så det er meget rart at se noget inspiration til det. Noget af det jeg har rigtig svært ved er at holde madbudgettet langt nede, men jeg vil prøve at holde øje med det her i februar og se, hvor “slemt” det egentlig er. Jeg glæder mig også rigtig meget til to arbejdsindtægter, for så skal vi også til at spare op til hus.

   1. Hvis vi er meget bevidste om vores madkonto og laver madplan, så kan vi reelt gøre det før 500 kr. om ugen, men så er der heller ikke plads til take away eller for meget guf.
    Vi spiser primært kylling og grøntsagsretter eller vegetarisk. Der er super meget at spare, ved at låne frostgrøntsager, man har ikke spild på samme måde som friske og så har Føtex ofte tilbud, så sådan en pose kun koster 10 kr. 🙂

    Vores madkonto dækker også husholdning, så shampoo, toiletpapir og lignende kommer også der fra.

    Jeg er glad for at have mange forskellige konti, så kommer alle julegaverne ikke og overtager hele decembers indtægt 🙂

    1. Åh, ja det er alle de “gode” sager, der koster. Jeg har lige siddet og kigget vores igennem for sidste år, og der har virkelig været meget take-away i starten af sidste år, så jeg er ret stolt over, at vi kun brugte 350 kroner på take away i januar. Jeg er også begyndt at sætte pris på de mange konti. Det skaber bare et bedre overblik!

 4. Vi betaler 20 tusinde om måneden til vores budget – som så dækker termin på huset, 2 biler og alt det som følger med af udgifter når msn bor i hus.

  Vores rådighedsbeløb er 18-20 tusinde om måneden.

  Vi bruger ca 6000 på mad budgettet. 2 voksne og en teenager.
  Vi sætter penge til side til alm opsparing, ferieoosparing, konfirmation, rund fødselsdag (s’konto) , tøseferie(konto) og kørekortkonto.

  1. Tak for input! Vi har ikke lige så meget at gøre godt med, men det lyder godt at I også sætter så meget af til de forskellige opsparinger. Synes egentlig ikke jeres budget til hus, biler etc. lyder frygtelig voldsomt (men det er måske også mig, der er nervøs for at blive husejer i fremtiden mht til hvad det koster)

   1. Vi bor i Odense. Købte “kun” hus til 1,6 million (så vi havde råd hvis en kom på dagpenge).
    Vi har fastforrentet lån med afdrag.

    Men nej, vores udgifter til budgetten er ok.
    Men synes vi bruger penge på alt for meget unødigt.

    Ville gerne blive endnu bedre til at spare 😊

    1. Det er også en god pris! Jeg ville ønske vi kunne finde hus til den pris, men det er lidt svært herovre på Amager. Jeg synes også vi bruger alt for mange penge på unødige ting, så håber det at kunne sætte pengene lidt i nogle kasser vil hjælpe på motivationen. Jeg skal i hvert fald nok opdatere her på bloggen 🙂

 5. Jeg vil lige nævne at de officielle krav til rådighedsbeløb også skal inkludere penge til uforudsete udgifter, opsparing, ferie mv., så det er ikke penge der nødvendigvis bør være til rådighed/bruges hver måned.

  Herhjemme ser det således ud – vi er 2 voksne med fuldtidsjob, hvor den ene ligger ude 4 dage i ugen og derfor kører to husholdninger disse dage.
  Beløbene er gennemsnit, da indtægter og udgifter kan svinge en del (beløb taget fra Spiir i 2017):

  Indtægt: kr. 57.000 (inkl. alt – overskydende skat., bonus, feriepenge mv)
  Budget: kr. 12.000 (reelle udgifter ca. 10.500, så der ligger en buffer til prisstigninger, rentestigning mv.)
  Rådighedsbeløb: kr. 45.000 – og det lyder fuldstændig vanvittigt!!, specielt når manden herhjemme synes jeg er sparsommelig og ikke bare vil bruge penge her og der.
  Vi stræber dog på at lægge min. kr. 20.000 til side hver måned, men et rådighedsbeløb på kr. 25.000 om måneden er også MANGE penge.
  Det er ikke mere end nogle år siden situationen så helt anderledes ud, hvor jeg var studerende og min kæreste havde et mere alm. erhvervsarbejde.
  Normalt afsætter vi kr. 1.600 om ugen til fælles husholdning mv., jeg får kr. 2.500/mdr i lommepenge og min kæreste får kr. 4.000/mdr i lommepenge, da han også skal købe mad når han ligger ude. Og så tages der (alt for ofte) ekstra over fra opsparingen når det på husholdningskontoen ikke slår til – specielt ved større investeringer på huset, møbler og ferie mv.
  De sidste par år har vi brugt en del penge på at renovere vores hus ud af vores rådighedsbeløb, men dette ser jeg som en reel og fornuftig investering 🙂

  1. Wow, det var en god oversigt. Det er da heller ikke så mange udgifter i har til de faste ting, hvis I har hus – men det er måske bare mig? Vi har ikke lige så stort rådighedsbeløb (og kommer nok heller ikke til at have det) men jeg troede faktisk at fx. uforudsete udgifter lå under budget. Vi sætter det i hvert fald af der og så er rådighedsbeløbet det, der kommer efter. Synes det er super fornuftigt at sætte så mange penge til side hver måned.

   1. Vi har ikke så høje faste udgifter – og det er skønt, da det skaber en god frihed til i fremtiden ikke at være afhængig af høje lønninger.

    Det skal lige siges vi bor i Jylland, har afbetalt meget af vores hus og har variabelt forrentet lån, samt ingen gæld i bil mv. Derudover har vi totalrenoveret vores hus, hvilket medvirker til fhv. lav varmeregning mv. Vi kunne sagtens vælge at gå ud og købe et meget større hus, eller bygge et nyt lækkert hus, men vi har prioriteret friheden i at have lave faste udgifter 🙂

    1. Ja, det tænkte jeg nok også og kan godt forstå deres prioritering. Vi prøver også at finde hus til en ok pris, men det er bare svært når man bor på Amager. Og hele vores netværk bor på Amager (familie, venner, jobs) Så det er bare super svært at sige, at man lige flytter et andet sted hen. Men vil altid hellere bo billigere og så kunne sove bedre om natten. Det er nok også derfor vi ikke er flyttet fra vores 2værelses endnu 😀

 6. Jeg bor med min kæreste, men vi har ikke fælles økonomi. Vi betaler begge til madkontoen og der bruger vi 3500 om måneden – her kan der blive råd til en gang burgere eller kinesisk en gang om måneden i gennemsnit, når vi har handlet fornuftigt, sparet på sodavandsforbruget og holdt os til de billige alternativer, måske endda 2 gange. Jeg går efter at have lidt tilbage sidst på måneden, der så evt kan gå til når vi holder fødselsdag og lign. I ren forbrug til mig selv om måneden ligger det nok på 1500-2000 kr, som jeg gerne ville have lidt ned dog. De måneder hvor der skal købes medicin og vitaminpiller tager jeg dog fra min opsparing, da det ikke altid passer ind i budgettet.

  1. Tak for inspiration! Jeg har faktisk planer om at få en seperat konto til forbrug til mig selv, fordi jeg ofte ikke synes der er lommepenge til os voksne (til nyt tøj, oplevelser etc.) så jeg tror det vil blive bedre, hvis de står et sted for sig selv.

 7. Vi er 2 voksne og 1 barn. Vi bor billigt, men har vel faste udgifter for rundt regnet 10000 om måneden, hvor der er indregnet de fleste julegaver og fødselsdagsgaver (det synes jeg er fedt at have stående på budgetkontoen til – især julegaver!)
  Vi får udbetalt ca 17.000 (foruden børneydelse) til sammen (2xSU + 1 fritidsjob) så vi har ca 7000 tilbage til mad, tøj og legetøj, rejser og opsparinger. Vi følger madforfattigrøve.dk, og bruger derfor kun ca 500 på al mad hver uge!

  Vores nytårsaftale har været at få sat så meget ind på opsparingen som muligt, så det er der også gået lidt sport i 🖒

  1. Sejt klaret! Jeg ville også gerne være bedre til at bruge færre penge på maden. Vi har faste udgifter for 15.000 kr. gennemsnitligt (hvis man også regner uforudsete udgifter med der). Bloggen du nævner er da også super smart – vi spiser dog vegansk/vegetarisk – men ellers kunne det helt klart være en mulighed at få inspiration.

   1. “Stinna” har en lækker vegetarisk madplan som ikke koster det hvide ud af øjnene, når først man har handlet krydderier 😉

 8. Tak for en superdejlig blog 😀 Jeg er ikke helt sikker på mit rådighedsbeløb pt. så det undlader jeg. Noget jeg dog helt sikkert har kunnet mærke i budgettet, er at jeg har skiftet over til vegansk kost. Og det behøver slet ikke at være kedeligt eller usundt. Røde linser og kikærter koster bare mindre end okse og kylligekød og man spare rigtig mange penge på junkfood og slik. Man kan selvfølgelig godt få slik og snask, så det hele ikke bliver kedeligt, men det sætter en ret god stopklods på forbruget 🙂

  1. Hej Sally, tak for de søde ord. Vi spiser også selv vegansk i hverdagene og så vegetarisk i weekenden (nogle gange sniger der sig en bøf ind) og jeg synes også helt klart det kan mærkes på kontoen 🙂

 9. Hej Mille,

  Skriver forbrugerrådet noget om, hvad rådighedsbeløbet skal dække?

  Mit budget på månedsbasis ser sådan her ud:

  Indkomst 19,500
  Faste udgifter 6,500
  Diverse udgifter 1,500
  Opsparing 1,500
  Investering 10,000

  1. JA, de skriver sådan her:

   Dit rådighedsbeløb dækker over det, du har til overs, når du har betalt dine regninger. Rådighedsbeløbet er de penge, du har til løbende forbrug som mad, rejser, gaver, abonnementer, tøj og fornøjelser.

   Så det er jo også penge som man skal spare op, evt til rejser.

 10. Da jeg købte min andelslejlighed fik jeg at vide, at rådighedsbeløbet skulle være minimum 7.000 kr. i København (som single), da folk bare bruger flere penge, når de bor i København versus resten af landet. Det forsøger jeg at rette mig efter.

  Jeg bruger aktivt web-versionen af Spiir til at styre mit budget og se, helt ned i detaljen, hvad jeg har brugt penge på. Og det har været noget af en øjenåbner for mig. Ueg gennemgik mine poster for de seneste to år og kan tydeligt se, hvor jeg har brugt alt for mange penge.
  Jeg har en udbetaling på cirka 20.000 kr. per måned med månedlige udgifter på omkring 11.000 kr. Jeg forsøger at holde mit forbrug på omkring 6000-7000 kr., så resten kan gå til opsparing og ferie. Ferie er nok den post, som stikker mest ud hos mig. Jeg elsker at rejse, så det fylder cirka 1.500-2.000 kr. per måned sammenlagt. I mit månedlige rådighedsbeløb tæller også, at jeg har hund og med hundelufter, mad, hundefrisør etc., så fylder det nok i gennemsnit 500 kr. per måned.

  I forhold til mad forsøger jeg at holde mig på omkring 2.200 kr. inkl. kantinen på arbejdet. Jeg får ofte en måltidskasse fra Aarstiderne og det sjovt, for på trods af at kuvertprisen er ret høj på de der single-kasser, så bruger jeg markant færre penge fordi jeg så handler meget sjældnere. Og så spiser jeg sgu nok også lidt sundere fordi de bestemmer, hvad jeg skal spise til aftensmad:)

  Du skrev den anden dag, at du havde flere konti til forskellige ting. Hvilken bank har du det i? Og kan du bare frit oprette nye konti, eller skal du igennem bankrådgiveren hver gang? Jeg tænker nemlig at det ville være ret smart at have de her forskellige konti, så der var en til hunden, en til julegaver, en til ferie og så videre. Så det ikke gik ind over mit månedlige forbrug:)

  1. Michelle Barløse

   Jeg vil bare lige tilføje, at jeg har Arbejdernes Landsbank, og der kan du selv oprette en konto til hver ting på din netbank. Det er hurtigt og nemt, men man skal selvfølgelig nok i banken, hvis man vil have et decideret hævekort til hver konto 🙂

  2. Hej Heidi, tak for god inspiration. Jeg har Sydbank, og indtil videre har jeg ringet og sagt til min bankrådgiver, at jeg ville have en konto mere og det har jeg fået. Men har ikke prøvet om jeg kan gøre det selv. Jeg er lidt gammeldags og ringer altid…haha…Men jeg har tænkt mig i denne her måned og ringe og bede om 2 mere, så jeg kan dele pengene endnu mere ud på de forskellige poster. Jeg synes nemlig det er virkelig smart.

   BTW, vi har også Aarstiderne nogle af ugerne. Deres veganerkasse er ret billig, og jeg er i travle uge dårlig til at få planlagt maden, så det er også billigere for os på den måde.

 11. Jeg aner faktisk ikke, hvad mit rådighedsbeløb er… Men jeg sætter 7000 ind på min budgetkonto hver måned, som dækker alle udgifter som regninger, SU-lån, husleje osv. Så sætter jeg 2000 ind på en opsparing hver måned, og 1000 kroner på en separat opsparing til koncerter og festivaler. Jeg bor sammen med min kæreste, og vi giver hver især 1500 til madkontoen. Jeg får 19.000 udbetalt hver måned, så når alt er trukket fra, er mit personlige rådighedsbeløb vel sådan 7.500 rundt regnet?

  Jeg synes ikke det er meget når man tænker på, at tallet “starter” på 19.000 hver måned, men jeg synes ikke jeg mangler noget 🙂 Jeg har endda, for tredje måned i streg, formået ikke at gå i overtræk eller nuppe lidt fra opsparingen sidst på måneden. Succes!

  Min kæreste og jeg har ikke fællesøkonomi, skal det lige siges.

  1. Sejt gået! Og det lyder da også godt, at du får sparet op. Det er virkelig flot, at I kan holde madbudgettet så langt nede. Det ville jeg også gerne være bedre til.

   1. Det hjælper helt klart på budgettet at jeg er vegetar 🙂 Du kender sikkert godt selv det der med, at kød bare er dyrere end så meget andet.
    Vi har også begge aftenarbejde en aften om ugen eller deromkring, så der spiser vi ikke hjemme, hvilket også hjælper.

    Jeg er så stolt af min lille opsparing, som vokser støt hver måned 🙂

    1. Jeg kan godt forstå, du er stolt af din opsparing! Det er altså også bare rart at komme i gang med. Det hjælper helt klart at spise vegetarisk! Jeg har aldrig været den store kødspiser, så for mig er det nemt at vælge fra – manden skulle lige tage lidt tilløb. Plus en bonus er, at resterne ofte holder længere, fordi det ikke fordærver så hurtigt.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.