Styr på fællesøkonomien med money dates

Jeg synes ikke altid det med at snakke om økonomi har været nemt. Herhjemme har vi jo haft fællesøkonomi i 10 år. Altså siden jeg blev 18. Ikke fordi det som sådan var til diskussion, men fordi der ikke rigtig var andre muligheder. I was broke as fuck. Men altså to unge mennesker forstår sig ikke nødvendigvis på økonomi, selvom de har slået den sammen. Så vi har nok bare prøvet at gøre det på bedst mulig vis.

Da vi begge var på SU handlede det mest om at bruge så få penge som muligt. Vi havde ikke en regel, der hed: “Hvis vi skal bruge mere end 500 kroner, skal vi spørge den anden”. For vi havde ikke 500 kroner til at brænde af på noget til os selv. Men nu her ser det jo anderledes ud. Vi har flere penge mellem hænderne, og der begyndt at bruge dem…chok….ansvarligt. Men det betyder ikke, at vi ikke stadig er nødt til at blive enige om, hvad vi vil.

Og jeg er faktisk begyndt at sætte pris på såkaldte Money Dates. Don’t get me wrong. Money Dates er ikke noget man skal afholde, når man alligevel endelig har fået passet barn og sidder på en dyr restaurant. Det kan sagtens gøres en onsdag aften. Og man behøver ikke kalde det Money Dates. Jeg læste bare en, der beskrev dem sådan, og jeg synes faktisk det kan få det til at virke mindre afskrækkende. For jeg synes man er nødt til at snakke om det.

Noget af det flest mennesker kommer op og skændes over er seriøst privatøkonomi. Prøv at se i Luksusfælden, hvordan det ofte skiller folk ad! Så hellere have en ubehagelig samtale end at gå fra hinanden. Og det er virkelig dumt, hvis du konstant går og er sur over, at din partner fx køber dyr morgenmad på tanken hver dag, hvis du gerne vil spare. Så er det meget bedre at tale om det og blive enige om, man skal bruge pengene sådan.

Er vi så altid enige herhjemme? Nej ikke altid. I de store træk prioriterer vi vores penge på samme måde. Vi er enige om at spare op til et hus, vi behøver ikke rejse hele tiden, og vores drømme for fremtiden er også på samme spor. Men i hverdagsøkonomien har vi sagtens kunne være uenige.

Da vi var yngre var vi rimelig uenige om madbudgettet. Jacob spiste for to og helst økologisk, mens jeg gerne ville købe alle budgetvarerne. Til gengæld købte jeg rigtig meget tøj, mens Jacob gik i det samme tøj.

Nu her bruger vi meget vores Money Dates til at tale om, hvad vi skal bruge vores penge på i fremtiden. Hus, bil, karriere, ferier. Hvordan vi skal prioritere vores penge.

Vores madbudget er vi efterhånden blevet ret enige om – bruge alle rester fra køleskabet, spise overvejende vegansk/vegetarisk og købe økologisk, når det giver mening økonomisk. På den måde er vi endt i et kompromis, hvor vi er fornuftige, men der er også plads til at skeje ud. En af de bedste beslutninger var helt sikkert også at få en “lommepenge” konto til at købe tøj og andre ting, man har brug for. Der sætter vi penge ind fra fødselsdage og fremadrettet fast hver måned. For så skal man ikke føle dårlig samvittighed ved at købe noget nyt til sig selv. Det har jeg før godt kunne blive ramt af.

De bedste tips jeg kan give til en Money Date er:

  • Sæt tid af. Det er ikke en samtale, man skal have på vej til fødselsdag eller når man allerede er i gang med at skændes om noget andet.
  • Giv hinanden plads. Årh, det kan godt være svært, når man selv synes man har rart. Men hør, hvad den anden har at sige og lad vedkommende tale færdig.
  • Sæt fælles mål. Når man har talt om noget, så synes jeg også det er vigtigt, at der kommer noget konkret ud af det. Prøv derfor at sætte et mål. Fx: I denne måned skal vi kun bruge 300 kroner på take-away. Eller: Vi skal sætte 10 procent af vores løn ind på en opsparing. Så kan man også nemmere støtte hinanden, når det bliver svært.
  • Planlæg Money Dates. Det kan være, at I skal overveje at have en fast månedlig dag, hvor I snakker om jeres økonomi. Evt. også taler om de mål I har sat og om I nåede dem.

4 thoughts on “Styr på fællesøkonomien med money dates

  1. Jeg kan helt sikkert også anbefale lommepenge-metoden. Langt størstedelen af vores økonomi er fælles, men hver måned for vi lommepenge hver især.
    Vi er nemlig slet ikke ens.. Jeg gider ærlig talt ikke at betale hans ture på tanken, byture mv., hvor han slet kan se mening i at købe en dyr taske. Så det kan vi selv disponere over hver måned, hvor det ikke påvirker den anden 🙂

  2. Gode råd 🙂 Vi gør selv noget lignende, dog mere når behovet er der, og ikke en fast dag. men det var måske ikke nogen dårlig ide at gøre det en gang om måneden 🙂

    1. Fedt! Vi har heller ikke en fast dag lige nu, men vi prøver at afholde vores budgetter, så hver anden dag ca. tager vi lige en status på, hvor meget vi har brugt.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.