Skal vi være forargede, når andre bruger 4.000 kroner på slik?

Okay, denne her har jeg gået og summet lidt på i den sidste uges tid. For hvis man – ligesom mig – ikke kan undgå de gængse medier, så er man sikkert også faldet over en artikel om en Luksusfælden-deltager, der brugte 4.000 kroner på slik. OMG! Eller hvad? Jeg så vildt mange på de sociale medier være utrolig forargede over, at kvinden brugte så mange penge på slik. Det var jo forrykt!

Men altså…var jeg den eneste som sad og tænkte, at det ikke var helt crazy meget? Hvis man regner lidt på det, så svarer 4.000 kroner til, at man bruger 76 kroner på slik om ugen.

Inden jeg fortsætter, kan vi selvfølgelig godt blive enige om, at det er en dårlig ide at bruge pengene på slik, hvis man ikke har råd til det. Så hvis man ikke har 4.000 kroner til slik, så er det jo en dum post. Men det er ikke det min kommentar handler om. Det handler om, at mange fandt det grotesk at bruge så mange penge på slik. Altså, at det nærmest var sygt. Nu ved jeg ikke om det bare er mig….men 76 kroner om ugen. På slik. Det er da ikke crazy meget er det?

Hvad kan man egentlig få for 76 kroner? En pose pingvinblanding og et par chokoladebarer? Jeg tror nok nærmere, at jeg havde været i chok, hvis det var 76 kr om dagen.

Det er selvfølgelig ikke fordi jeg skal sidde og tale for, at man bare bruger flere tusinde kroner på slik, men hvis det gør en glad og tilføjer noget værdi til ens liv, så skal man altså ikke shames for det. Jeg regnede selv ud, at jeg havde brugt 5.000 kroner på slik sidste år. Er jeg så også klar til Luksusfælden? Jeg er selv ved at gøre noget ved mit slik-forbrug, fordi det er en vane, som jeg gerne vil ændre. Men altså; Jeg synes ikke det er decideret grotesk at bruge 76 kroner om ugen på slik, hvis man vel og mærke har råd til det.

Så selvom det er noget jeg selv er ved at ændre, så giver det altså ikke en ret til at shame andre for at bruge penge på slik. Vi har alle sammen noget vi bruger vores penge på – som i andres øjne virker ufornuftigt. Prøv at tænk på din egen økonomi. Mon ikke du kan finde noget du bruger 76 kroner på om ugen, som vi andre ikke gør?

Tænk nu, at hvis vi i stedet for at pege fingre gik ind i samtalen med en oprigtig nysgerrig på at finde ud af, hvorfor hun brugte 4.000 kroner på slik. Så kunne det være, at vi alle lærte noget. Måske fandt hun ud af, at der faktisk var en grund til at hun købte slikken. Måske det bundede i trøst? Eller det simpelthen bare var en nydelse og derfor okay? Og måske lærte vi andre så også noget i den forbindelse om vores egen økonomi.

Hvad tænker I? Er det ok at være forarget over et slikforbrug på 4.000 kroner?

Skriv endelig jeres mening i kommentarfeltet 🙂

8 thoughts on “Skal vi være forargede, når andre bruger 4.000 kroner på slik?

 1. Det afsnit så jeg ikke. Eller har set.
  Men på års basis lyder 4000 kr jo af meget, på slik. Det er jo ikke fordi det er en livsnødvendig ting at få. Mad er jo vigtigere 🙂

  Men hvis vi nu “vender” den om. Synes jeg ikke 76 kr om ugen er meget at bruge på lidt fornøjelse til sig selv, hvis det er det man vil. Jeg bruger jo også penge på ting jeg vil, fx. forstår folk ikke jeg har hunde, og tør ikke helt regne på hvad de koster mig i måneden, både med foder, forsikringer, mv.
  Men de er også et luksus problem for mig, jeg har pengene.

  Generelt synes jeg ikke man skal pege fingre af folk, hvad de bruger deres penge på, er jo deres problem. Men luksus fælden stiller jo altid tingene op hårdt på hårdt. Og ja 4000 kr kunne hun da have brugt på noget afvikling af gæld?

 2. Men hun har jo netop ikke råd til det…

  I førstehjælp lærer man, at det første man altid gør er, at standse ulykken, og hvis “ulykken” i dette tilfælde har et omfang, hvor man er så desperat, at Luksusfælden virker tillokkende, så handler det jo om, at få stoppet alle blødningerne, store som små.

  1. Min anke gik heller ikke på om den pågældende person havde råd til det. For som jeg skriver, så er det selvfølgelig ikke smart at bruge penge, som man ikke har, men det var mere den forargelse der var over, at man kunne bruge så mange penge på slik. Og den synes jeg ikke nødvendigvis er berettiget – det er i hvert fald hurtigt nemt at bruge 76 kr om ugen på slik i min verden.

 3. Det kommer selvfølgelig an på ens økonomi, men min personlige holdning er, at 76kr Per uge er ingenting. Det tror jeg faktisk mange bruger?! Afhængig af havd man definerer som ‘slik’ – Chips, is, cola, kage, chokolade osv. Luksusfælden skulle bare se mit caffe latte budget! Alle folk bruger jo deres penge på et eller andet og det er de færreste der ikke har en dårlig vane eller to…

  1. Jeg tror også mange brugere langt flere penge end de lige tror på “hygge”-tingene. Jeg tror også de fleste har en dårlig vane eller to. Så skulle de se mit Pepsi Max-budget :-O

 4. Vi køber fredagsslik og det løber op i 3000 kr om året.
  Dertil kommer der sodavand og andet (til når vi har gæster).
  Livet ville være kedeligt uden slik 😉

  Nogen bruger deres penge på cigaretter andre på slik/chokolade.

  Men nu er programmet også lavet til at forarge folk.

  Ungerne i folkeskolen burde have timer i privatøkonomi – der er alt for mange som ikke har styr/overblik over deres økonomi.

  1. Jeg er helt enig – jeg synes også livet er sjovere med lidt hygge, og det løber jo hurtigt op. Så længe man har råd til det, så synes jeg heller ikke det er et problem. Selvfølgelig er programmet lavet til at forarge folk, men det er også derfor jeg synes det er vigtigt at sætte fokus på, at det ikke er skamfuldt at bruge 4.000 kroner på slik, hvis man har råd til det.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.