Sådan går det med mine pengevaner lige nu

Jeg har det sidste års tid faktisk prøvet at kæmpe lidt med de der dårlige pengevaner. Nogle af dem er jeg blevet en del bedre til, mens andre stadig er work in progres – som man siger. Men når man er i gang med at ændre sig, så er det også en god ide at stoppe op engang imellem og glæde sig over, hvor langt man rent faktisk er kommet. Så det gør vi lige i dag.

Status på dårlige pengevaner

Shopping

Sidste år i september tog jeg fx. en kold tyrker med tøj-shoppingen. Jeg sorterede ud i klædeskabet, og endte med kun 37 stykker tøj! Det var lidt ekstremt, men jeg lærte faktisk en del af det, og det er først nu her i det nye år, at jeg er begyndte at købe tøj igen. Jeg går ikke længere ud og “kigger” i butikker. Jeg skal have et mål med det. Så jeg har en liste over det tøj, som jeg skal bruge. Fx. at jeg har brug for en ny rullekrave-bluse eller et par joggingbukser, og så køber jeg (næsten) altid kun det. Jeg har desuden fundet ud af, at der ryger mere i kurven, når jeg tager ud og shopper i butikker end når jeg bliver hjemme foran computeren. Så for mig virker det at købe tøj hjemmefra. Det har været en rigtig god læring.

Klatkøb og dårlig planlægning

Denne her dårlige pengevane er faktisk en, jeg har sluppet for længe siden, men den fortjener at komme med. For bare to år siden var jeg virkelig dårlig til det der med planlægning af måltider – også når jeg var ude. Så jeg har frekventeret 7/11 rigtig mange gange. Og givet 45-50 kroner for en salat, rigtig mange gange. Nu her er jeg blevet meget bedre til enten at have mad med – eller lave noget ud af det jeg har. Man kan sagtens spise rugbrød om morgenen, når man er løbet tør for havregryn, og man kan også sagtens bikse en frokost sammen af resterne i køleskabet.

 

Energidrikke 

Uha, det her er jo en af de svære. Vi er stadig ikke stoppet med at købe energidrikke, men de bliver helst købt på tilbud. Og ellers meget sjældent. Som min mand sagde her den anden dag: “Jeg har så travlt på arbejdet, at jeg slet ikke har tid til at købe monster”. Det er så et helt konkret sparetip herfra; Hav så travlt, at du ikke har tid til at bruge penge 🙂

Pepsi Max

Det er en af de mere sejlivede pengevaner. Jeg har jo taget en pengevane af gangen, og nu er jeg så endtmed at have pepsi maxen tilbage. MEN, der er faktisk også sket forbedringer på det område. De sidste to uger har jeg købt danskvand i stedet for Pepsi max, og det kan seriøst allerede mærkes på kontoen. Det er lidt crazy, altså! Jeg har desuden fundet ud af, at det ikke er pepsi maxen jeg har været afhængig af, men nok nærmere kulsyren. For jeg har det utroligt nok helt fint med danskvand. Nu overvejer jeg så at købe en sodastream, fordi det så kunne blive endnu billigere end at købe danskvand. Men altså; et skridt af gangen.

Konklusion

All-in-all, så går det fremad med pengevanerne. Det er ikke noget, der sker fra ene dag til anden – det har nok taget mig i hvert fald over et år at blive bedre på de her områder. Det der faktisk har hjulpet allermest er bevidstheden om pengevanerne. At jeg ved det er noget, som jeg arbejder på. For hver gang jeg har haft lyst til at købe nogle af de ting på min dårlige-pengevane-liste, har jeg skulle trække mig fra situationen igen. Det kræver, at man virkelig har fokus på arbejdet med sine pengevaner. Og det er også derfor det har hjulpet mig at tage en vane af gangen.

Er I i gang med at ændre nogle pengevaner?

5 thoughts on “Sådan går det med mine pengevaner lige nu

  1. Jeg er snart færdig med min første måned med det skema du viste på siden, og er blevet mere bevidst om hvad vi kan ændre i vores vaner. Det ser ikke helt så skidt ud, som jeg troede, men det er rart med et overblik, og så udvider jeg skemaet i næste uge, så jeg kan se, hvor tit jeg får småkøbt snolder, som jeg nok egentlig ikke har brug for 😉

    1. Ej hvor er det bare dejligt at høre 😀 Det er da også en vildt god ide med at udvide skemaet, det kan da være, at jeg også skal prøve det. Jeg synes virkelig også man lærer meget ved selv at skrive det ned, fordi man bliver mere bevidst om det 🙂

  2. Vi købte også rigtig meget pepsi max og det er sgu lidt dyrt i længden. Så vi købte faktisk en sodastream, i håbet om at det ville hjælpe lidt på det. Vi bruger den hver aften og laver ofte flere flasker af gangen. Så for os handlede det ikke så meget om at få sodavand, men som du selv skriver, så er det kulsyren 😀 Så kan kun anbefale at I køber en 🙂 Og så kan ekstra flasker godt være lidt dyre, så dem kan man heldigvis finde billigere online fra udlandet.

    – og så har vi længe handlet alle vores varer online. Det har hjulpet rigtig meget på budgettet. Nogle gange er varerne lidt dyrere på nemlig.com, end hvis jeg gik i rema1000.. Men med alt det ekstra jeg puttede i kurven (og frustrationen at skulle bære alle varer på på 4 sal) så betaler jeg gerne det lidt ekstra.. og vi har sparet rigtig meget ved at handle online 🙂

    1. Jeg må lige få luret på sådan en sodastream. Indtil videre har jeg haft optur over, hvor billigt det er at købe danskvand – det siger måske også noget om det :-O Jeg synes også det hjælper at handle mange dagligvarer ind på nettet. Jeg er stadig i en proces med at finde ud af, hvor meget der skal købes ind, men jeg håber i fremtiden at slippe helt for de der klat-køb.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.