Pengetabu: Om at turde være åben om sin økonomi <3

Som jeg skrev på Instagram i går aftes, så skal man nogle gange stoppe op og klappe sig selv på skulderen. For nogen kan det virke som det mest basale i verden, men for mig er det fucking special. Der er nemlig plus over hele linjen på mine konti. Du kan se det her.

Det har der været i et stykke tid, men for mig er det stort. Jeg var virkelig nervøs for at lægge billedet op. Hvad vil folk tænke? “Ej, har hun ikke flere penge?” – “Ej, har hun ikke sparet mere op?”. Men folk er jo heldigvis skide søde – så tak til jer alle sammen <3 Jeg synes det er så vigtigt, at vi tager denne her snak op. Afmystificerer al det her økonomi-halløj. Da jeg havde minus på kontoen turde jeg ikke sige det til nogen. For jeg gik jo bare ud fra, at alle andre havde styr på det. Jeg mener; Når ingen siger noget, så antager man jo, at det er fordi de er gode til det ik?

Det gjorde jeg i hvert fald. Derfor gik jeg bare og skammede mig over, at jeg ikke kunne finde ud af det. Hver gang vi ramte den første, så besluttede jeg at leve på en sten for at rette op på det. Men det virkede jo aldrig. For hvordan kan man ændre noget, når man ikke er bevidst om, hvorfor man har dårlige pengevaner?

Når jeg snakkede med andre, så sagde de: “Du skal bare lave et budget – du mangler overblik”. Men det er jo ikke kun overblik. Jeg har  hele mit liv lavet budgetter. Det er om noget jeg har forstand på.

Jeg ved om jeg betaler for meget i forsikring og jeg vidste godt, hvad jeg brugte for mange penge på. Jeg behøvede ikke mere overblik. Jeg havde brug for at se på, hvordan jeg kunne gøre det anderledes. Hvordan jeg kunne træffe et andet valg, når jeg stod i en “dum” situation. For overblikket tager jo ikke tøjet ud af hånden på en i butikken. Det gør bevidstheden. Viden om, hvorfor.

Da jeg selv gennemgik min pengehistorie for at finde ud af, hvor det var gået galt blev jeg lettet. Fordi der ikke var noget galt med mig, men det simpelthen var episoder i mit liv som havde gjort, at jeg havde dårlig økonomi. Kriser, som gjorde at jeg satte hjernen på automatpilot. Det hjalp mig helt vildt meget! For så kunne jeg begynde at tænke på en ny måde. Se fremad i stedet for tilbage.

Jeg ville ønske, at jeg havde haft nogen at tale med om det. At jeg kunne være åben omkring det, for måske havde jeg så taget fat på det noget før. Det er også derfor jeg prøver at være så åben som mulig her på bloggen. For hvis det kan inspirere andre til at åbne op, så er det det hele værd ❤

2 thoughts on “Pengetabu: Om at turde være åben om sin økonomi <3

  1. Sådan som du har haft det med at lægge billedet på insta op, lige modsat har jeg haft det i en venindegruppe, som jeg engang var en del af.
    I en gruppe på 4, var jeg den eneste der ikke havde fået lukket mit dankort pga. overforbrug. Jeg blev kaldt kedelig, en dårlig veninde og holdt udenfor, fordi jeg sprang en bytur over, da jeg ikke havde så mange penge tilbage – disse piger havde ikke noget imod et solidt overtræk. Veninderne blev heldigvis skiftet ud og økonomien er stadig sund og god.

    Jeg synes helt sikkert der er noget om, hvordan vi taler om økonomi. At man ikke er kedelig, fordi man ikke vil overtrække sin konto og at man ikke nødvendigvis ikke har styr på sit liv, fordi man oplever at der kommer overtræk på kontoen.

    Folk er ofte efter mig, fordi de på insta kan se at jeg nogle gange køber dyre ting (sneakers og dyre tasker) – men ingen af dem kender jo min hverdag? At jeg som dig har en shoppeliste, sælger flittigt ud på trendsales/tradono og ikke bruger mange penge i hverdagen. Der er plads til både stor opsparing og dyre luksuskøb, hvis man for styr på sine vaner (tro mig, jeg har også skulle lære det!). Så det er helt sikkert noget der skal mere fokus på! Godt indlæg!

    1. Tusind tak, fordi du deler din historie. Det kan være meget forskelligt, hvordan ens vennegruppe er omkring økonomi. Og flot, at du stadig holdt på at være dig – det er så vigtigt! Jeg synes også helt klart, at vi burde være bedre til at acceptere hinandens måde at bruge penge på. For vi bruger vores penge forskelligt, og det er helt okay!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.