Skal man spare sig ihjel?

Det her synes jeg er et lidt interessant emne at tage op på bloggen. For når man har en blog om privatøkonomi, så støder man alt andet lige på mange mennesker som interesserer sig for emnet. Og jeg kan lige så godt sige det med det samme: Vi er forskellige, og det er vores penge også.

Alligevel så oplever jeg nogle gange, at det kan føles lidt som en konkurrence i, hvem der kan bruge færrest penge på noget bestemt. “Ej, bruger du så mange penge på mad? Jeg bruger kun 500 kroner om ugen!” – Altså man præsterer både at få sat modstanderen på plads OG hævet sig selv. Ja og hvad så, hvis han/hun bruger dobbelt så meget som dig? Måske er hun et sted i sit liv, hvor det er, hvad der skal til. Eller også vil hun bare gerne prioritere det?

Jeg synes nogle gange vi er lidt hurtige til at dømme, hvad vi hver især bruger vores penge på. Fordi vi aldrig selv ville bruge pengene sådan. I stedet for at være nysgerrige på det. Nysgerrige på, hvorfor nogle prioriterer anderledes end os andre. Jeg synes ikke, at man skal føle skam over at bruge en masse penge på tøj.

Hvis man har råd til det og det gør en glad – så skal jeg ikke blande mig. Men hvis det gør dig utilfreds og sur, fordi du ikke kan realisere andre drømme, SÅ kan man snakke om at gøre noget ved det.

For mig har planen med en sund økonomi aldrig været at se, hvor lidt jeg kan bruge på tøj, sko, mad etc. Jeg får ikke et kick ud af, at se hvor lidt jeg kan leve for. Jeg får derimod et kick ud af, at min hverdag fungerer, at jeg er tilfreds med den mad vi spiser, det tøj jeg har på og de planer vi har for fremtiden. Og mine fremtidsplaner involverer sgu at bruge penge.

Ja, det er altså ikke så farligt at sige.

Jeg har ikke en drøm om at leve på en sten. Jeg har en drøm om at leve – på en måde, der gør mig glad med de penge som jeg har til rådighed. Og at leve for mig indebærer blandt andet at tage på gode restauranter, drikke noget lækkert vin og rejse. Men min fremtid indebærer også drømme for min virksomhed, hvor man i nogle perioder er nødt til at prioritere arbejde over jagten på tilbud eller fornuftige indkøb. Fordi tiden ikke er der. Men indtjeningen fra virksomheden opvejer så til gengæld de penge jeg kunne have sparet, og så er det en fin beslutning for mig.

Det er ikke fordi jeg har den endegyldige sandhed. Men jeg vil bare slå et slag for, at man ikke behøver spare for at spare. Man kan sagtens spare på nogle ting for at realisere andre drømme, der koster penge. Og man kan altså også godt bruge penge, bare fordi det gør en pisseglad. Jeg gav 70 kr for et glas rosevin i Nyhavn. Var det virkelig en overpris? Muligvis! Var jeg pisse-lykkelig mens jeg sad der? Ja, for fanden. Der er altså ikke en skam i at bruge penge, hvis vi bruger dem på noget, der gør os glade <3

2 thoughts on “Skal man spare sig ihjel?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.