Hvad er meningen med livet?

Jeg synes altid det er lidt tungt, når vi nærmer os min fars dødsdag. Han døde meget pludseligt af hjertestop for 8 år siden – på et tidspunkt hvor jeg måske følte at jeg var ved at få styr på mit liv – det tog så lidt længere tid efterfølgende.

Jeg øver mig på at huske de gode minder – i stedet for at huske det tragiske øjeblik, hvor jeg så ham død på hospitalet. Jeg prøver at huske de gode ting, han lærte mig. Som hvordan man laver et budget over sine lommepenge i Excel-ark eller laver en forskudsopgørelse hos Skat. Han lærte mig alt det praktiske om økonomi. Hvad jeg ikke lærte var det følelsesmæssige omkring penge, og det kom til at være overskriften her i mine 20’ere.

Men uanset hvad, så var jeg glad for at have den praktiske del med i bagagen. Det var bedre at starte med et fundament end en tilgroet mark. Min fars død lærte mig også at bruge mine penge. På en god måde at forstås. For livet er sgu skrøbeligt, og man er ikke garanteret i morgen. Ikke dermed sagt, at man skal styrte ud og købe en jord-om rejse for lånte penge, men jeg har i høj grad valgt at bruge en del af min indkomst på at være glad. Jovist, jeg har også en pension, hvilket var svært for mig at starte, fordi jeg i mange år tænkte: “Jamen jeg bliver jo ikke 60 år”, og jeg har også opsparingskonti.

Men når det så er på plads, så bruger jeg mine penge. Blandt andet på rejser og restaurantbesøg. For jeg vil sgu gerne leve livet, mens det er her. Så sparer jeg på ting, som ikke betyder så meget. Jeg er selv ligeglad med om mine møbler er nye eller brugte, jeg kan sagtens gå i secondhand tøj og min datters garderobe er også 90 % genbrug. Og det er nok noget, jeg har lært af min mor. Det med lige at finde det gode tilbud – og tænke kreativt, når man ikke har røven fuld af penge.

Jeg husker tydeligt min far sagde, at vi ikke havde råd til et nyt køkken. Det var alt for dyrt. Hvad gjorde min mor? Fandt et brugt på nettet for 3.000 kroner. Så var den ged barberet. Jeg synes det er vigtigt at finde ud af, hvad man er vokset op med. Hvordan har ens forældre set på penge, og hvad vil man gerne selv?

Jeg har i mange år brugt alle mine penge – fordi jeg havde en ide om, at jeg ikke ville blive gammel. Min far blev 44 år, så det måtte også være min skæbne. Det er jo slet ikke sundt, men det var min måde at deale med det. Nu er jeg begyndt at turde tro på, at jeg også bliver gammel – så jeg er begyndt på pension sidste år og i år startede jeg en ekstra opsparing til senere i livet. Det er en helt ny verden for mig. At satse på fremtiden.

Og livet? Det lever jeg altså imens.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.