Det er lønningsdag – derfor skal du passe på

Ja, så er der endelig penge på kontoen igen – og det irriterer mig så meget at jeg går så meget op i det. Min drøm er, at jeg en dag har så meget overskud, at jeg glemmer alt om sidst på måneden og tilfældigvis opdager, at der er gået penge ind. Haha, det kræver nok lidt mere styring herfra.

Men selvom det er sjov og ballade i dag, så kan det faktisk være farligt – det der lønningsdag. Altså ikke ligesom at opholde sig ude i solen-farligt, men alligevel. Et studie viser nemlig, at halvdelen af befolkningen (i USA) øger deres forbrug med 25 procent, når lønnen tikker ind. Vi er altså mere tilbøjelige til at shoppe og gå ud og spise, når der er flere penge.

Jeg kender det SÅ godt fra mig selv. Man har haft nederen på i en 7-10 dage, fordi det er sidst på måneden, så nu skal det fejres. Ved at bruge penge. Og jeg synes ikke, man skal have det dårligt med det mønster. For det er jo ens hjerne, der fucker med den – og helt ærligt, hvor skulle man vide det fra?

For mig har det hjulpet at jeg er blevet bevidst om det. Førhen handlede jeg jo bare på det – med hovedet under armen. Men nu stopper jeg op – genkender adfærden – og prøver at holde mig fra køb i starten af måneden.

Det der har virket for mig:

  • Fordele lønnen ud på forskellige konti. Hver lønningsdag går jeg ind og sætter penge ind på budgetkontoen, diverse opsparing, lommepenge og mad. Så får jeg nemlig ikke den der “wow, hvor er der mange penge på min konto”, og det hjælper til at holde igen. Hvis du ikke selv får det gjort, så kan du også lave automatiske overførsler, så det kører af sig selv.
  • “Glemme at det er lønningsdag”. Det er jo lidt svært at “glemme” lønningsdag, når man har en blog om privatøkonomi, men jeg prøver altid at leve de første dage i måneden som om de var de sidste. Det gør, at følelsen for belønning/shopping foretager sig efter et par dage. For det gør den! Man skal bare lige over de første dage, så er det nemmere.
  • Ikke sige nej, men vent. Hvis der er noget, som jeg virkelig gerne vil købe i starten af måneden, så siger jeg nogle gange til mig selv, at jeg godt må købe det om xx dage. Så kan jeg lige overveje om det er et impuls-først-på-måneden-køb eller et oprigtigt ønske.

Er der noget I gør på lønningsdag? 😛

 

2 thoughts on “Det er lønningsdag – derfor skal du passe på

  1. Jeg lover altid mig selv at lade være med at tjekke kontoen på lønningsdagen, men først den 1. bankdag i måneden, for der er de fleste faste udgifter betalt og pengene er automatisk fordelt til opsparing og budget!
    Det gør mig altid så trist på 1. bankdag i måneden, fordi der aldrig står særlig meget på kontoen – også mister jeg lysten til at købe 😅

    1. Jeg håber ikke, at du bliver alt for trist 🙂 Jeg føler faktisk en glæde ved at fordele pengene ud på forskellige konti, fordi jeg selv tager styringen og gør noget fornuftigt. Det kan jeg godt få et kick ud af 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.