Tør du lade være med at bruge penge?

Når du læser overskriften tænker du så med det samme: Selvfølgelig tør jeg lade være med at bruge penge! Hvor svært er det lige? Hvorfor er det noget man skal turde?

Hvis du tænker sådan, så er du heldig. Eller dygtig.

Sådan har jeg ikke altid selv haft det. Jeg har faktisk i mange år været god til at lade være med at bruge penge i hverdagene. Der kunne jeg spare på både kalorierne og pengepungen. Men når vi så ramte fredag eftermiddag, så skete der et eller andet inde i mit hoved. Jeg skulle hygge. Jeg skulle belønne mig selv. Det havde jo trods alt været en lang uge. Og jeg fortjente da sushi til aftensmad, en shoppetur i Fields eller noget andet.

Den vane bragte jeg med ind i min forældre-rolle

Jamen vi skulle da ud og lave noget i weekenden. Legeland, svømmehal, på tur etc. Ikke at jeg siger, at det er en dårlig ide, men hvis det dræner ens budget, så er det en dårlig ide.

Og hvis vi ikke var ude, så skulle vi i hvert fald købe lækker frokost. Det skulle vi da have! Men her for et års tid siden begyndte jeg på noget nyt. At lade være med at bruge penge. Selvfølgelig tager vi ud i weekenderne – og jeg kan da også tage en impulsiv tur i Tivoli MEN forskellen ligger i, at vi ikke gør det hver weekend.

Denne weekend har vi fx. været hjemme. Jo, vi har da været ude og gå tur, men vi har spist rester fra køleskabet, og den morgenmad vi købte om lørdagen, spiste vi også om søndagen. Og jeg kan se, at min datter hygger sig. Hun får leget med alt sit legetøj, vi tager på legepladsen og slapper af i sofaen. Det er faktisk rigtig dejligt.

Jeg slapper meget mere af nu, fordi jeg ikke længere føler at jeg går ind i mandagen med en frygt for at tjekke netbank. For hyggen er lige så stor om vi er hjemme eller i legeland. Og det er jo heller ikke så specielt at tage på tur og lave noget specielt, hvis man gør det hele tiden. Det skal jeg også huske på.

Vi har alle sammen vores udfordringer

Så det kan godt være, at der sidder nogle derude og ryster på hovedet over, at jeg skal lære at lade være med at bruge penge i weekenden. Men altså vi har alle sammen vores akilleshæl (eller flere!) når det kommer til vores penge. Det der har hjulpet for mig er at blive bevidst om, hvor det “går galt” for mig – og prøve at tage nogle andre valg. Indrømmet; Det er ikke nemt at ændre en adfærd. Det tager tid.

Jeg skal også stadig minde mig selv om, at når vi har købt take-away om fredagen, så kan vi ikke også købe sushi om lørdagen . Og det kan da også krible i mig for at komme ud og kigge en masse butikker om lørdagen, men så afleder jeg mine tanker med noget andet. En gåtur med hunden. Til gengæld føles gevinsten så meget federe, når der stadig står penge på kontoen om mandagen, og jeg ikke er plaget af dårlig samvittighed.

Jeg tør godt lade være med at bruge penge nu. Jeg har fundet ud af, at jeg har det lige så sjovt, som jeg havde før og der er en anden ro, fordi jeg får slappet mere af. Og min datter lider altså heller ikke under det. Jeg har følt et indre pres for at hun skulle opleve en masse ting og have det sjovt. Men det kan hun altså også på sit værelse. Eller legepladsen. Så nu tør jeg godt bruge lørdagen og søndagen på ikke at bruge penge, men hygge mig derhjemme med rester og afslapning i sofaen.

 

2 thoughts on “Tør du lade være med at bruge penge?

  1. Tak! Jeg har det ligesom dig – mandag morgen på netbank er bare den værste 🙁 Vi har en søn på 8 år, som tror han skal dø, hvis vi ikke skal lave noget – og at hygge hjemme i sofaen eller gå en tur, er altså ikke at lave noget. Nej, det SKAL koste penge. Nogle gange regner jeg ud hvor mange penge vi, i gennemsnit, har til rådighed om dagen. Det motiverer her. For hvis der så bliver brugt flere penge på én dag, end man har til rådighed, ved jeg at det betyder færre penge om dagen fremover. Med mindre man de foregående dage har brugt mindre, så der ligesom er sparet lidt op. Ved ikke om det giver mening, men det var bare for at fortælle hvordan jeg gør når jeg ved der skal spares en måned.
    Tak for dig – det du berører er vigtigt!

    1. Tusind tak for din besked Anne <3 Det betyder så meget, at der sidder nogen på den anden side af skærmen og kan relatere til det jeg skriver. Jeg har også prøvet det med penge pr dag, og det synes jeg kan være ret effektfuldt. Jeg er dog for nylig begyndt at fordele pengene i kategorier, så jeg har overblik over hvor meget plads vi har til sjov uden at leve af havregrød efterfølgende 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.