Hvorfor vi har valgt at leje i stedet for at eje

Vi er nu ved at være kommet godt på plads i den nye lejlighed, og derfor har jeg også fået overskud til et lidt længere blogindlæg. Jeg tænkte nemlig, at jeg ville forklare, hvorfor vi har valgt at flytte i lejebolig.

For et par år siden var jeg nemlig helt hooked på, at vi skulle flytte i hus. Det var D-R-Ø-M-M-E-N. Jacob skulle bare lige blive færdig med sin uddannelse, og så skulle vi ellers bare ud og lede efter hus. Der skete så bare lige nogle ting i mellemtiden, som jeg ikke havde taget højde for.

  1. Boligpriserne steg helt vildt. Ja, vi bor på Amager, så selvfølgelig er priserne gået amok. Vi overvejede faktisk aldrig at flytte væk, hvor det er markant billigere, for så skulle vi lige pludselig til at købe en ekstra bil, og vi ville ikke længere have mulighed for at få hjælp til at hente og bringe vores datter. Netværket betyder virkelig meget, når man skal have hverdagskabalen til at gå op.
  2. Manglende overskud. Ja, den næste havde jeg heller ikke forudset, men efter Jacob var færdig med uddannelse sprang han ud i job som selvstændig fysioterapeut med fuld kalender, og det gav bare ikke særlig meget overskud på kontoen for nogle af os. Vi kunne jo dårligt nok finde tid til at vaske bilen! Jeg begyndte at spørge venner og bekendte, hvordan sådan en købe-hus-proces virkede, og bare det at købe huset virkede utrolig tidskrævende. Tid og energi hverken jeg eller Jacob ikke havde. Og pludselig så vi os selv i en situation, hvor vi blev nødt til at købe et hus, fordi vi mangler pladsen, og så ville vi ende med ikke at kunne lide det – og hvor fedt ville det være?
  3. Hvad kan vi lave selv? Fordi priserne er steget så meget, så blev vi jo også nødt til at forventningsafstemme vores drømme lidt. Hvilket betød at vi skulle gå på kompromis med drømmehuset. Aka. finde et slags håndværkertilbud. Nu skal jeg jo ikke lyde snobbet og forventningsfuld, men vi har selv prøvet at stå med håndværksprojekter før, og det tager livet af os. Jeg kunne simpelthen ikke se, hvor vi skulle finde tid og overskud lige nu til at gå i gang med et større projekt – ja, egentlig bare male væggene. Eller klippe en hæk.
  4. Hvad er vigtigst? Hvilket også leder mig til denne her. For jeg synes lige nu vores datter er i en skøn alder, og jeg elsker at vi er sammen hele weekenden og bare hygger. Der er ikke nogen, som skal bruge flere timer i haven eller male. Vi kan bare være sammen, og det har vi brug for. Jeg vidste derfor, at jeg ikke ville ofre den dyrebare tid med hende for at skulle lave en masse pligter eller projekter hver weekend.
  5. Fremtiden. Ja, den sidste er den vigtigste. For hvad med fremtiden? At købe et hus er jo ikke kun nu og her. Det er jo også at kunne betale lånet om 5, 10, 15 år. Og ærligt, så ved jeg bare ikke hvor vi er lige der. For Jacob er startet op som selvstændig og jeg kører sådan en lønmodtager/selvstændig-ting, som også kan give en lidt ustabil indkomst. Jeg følte derfor heller ikke, at det ville give ro i maven at låne en masse penge og skulle sidde med betalingerne selv i de måneder, hvor det kan gøre ondt – eller der pludselig skal laves noget i boligen, som vi ikke har penge til. Der giver lejeboligen lidt mere ro, fordi lejen er fast og hvis der sker noget, så ordner nogle andre det.

Så ja, vi fik pludselig gjort os en masse tanker i foråret. Tanker om, at husdrømmen måske ville spænde ben for vores karrieremuligheder, tid i weekenden og ro på kontoen. Og det spring kunne jeg/vi simpelthen ikke overskue lige nu. Så vi fandt en lejebolig i stedet. Det er selvfølgelig også en husleje, der skal betales hver måned, men jeg er ikke bange for, at der pludselig kommer en uforudset regning på et fyr, et tag eller andet. Og hvis vi ikke har råd til at bo her, så kan man være ude igen efter 3 måneder. I et hus kan man risikere et større tab, hvis man sælger på det forkerte tidspunkt.

Jeg tror ikke, der er et rigtigt eller forkert svar på om man skal leje elle eje. Jeg har altid troet, at jeg kun skulle eje, men lige nu lejer vi. Og måske køber vi et hus om 5 år, når der er ro på og tid og overskud til det. Men uanset hvad, så tror jeg det er sundt at sætte sig ned og mærke efter, hvad man virkelig har brug for.

Jeg fandt ud af, at jeg ikke behøvede et hus lige nu. Det var faktisk dejligt bare at gå mere plads og vaskemaskine, opvaskemaskine og dobbeltseng. Og det giver en større ro på kontoen og i sindet for mig. Når jeg vågner i weekenden, så er jeg glad fordi jeg bare skal tænke på, hvad vi skal lave – og om aften kan jeg sætte mig og arbejde på funnyfinans fordi jeg ikke er udkørt efter malearbejde eller lignende. Min lektie i det her er, at man ikke skal være bange for, at ens drømme kan ændre sig – og det er også ok at sætte en drøm på pause <3

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.