Noget om valg og fravalg af forsikringer

I dag har Grækeren været til dyrlæge. Det er jo noget vi ynder at gøre meget herhjemme, åbenbart. Indtil i år har jeg da også nydt godt af vores sygeforsikring på Grækeren, men han er nu nået en alder, hvor hans sygeforsikring automatisk ophører. Og så skal man jo overveje, hvad man så gør.

Jeg sad derfor i weekenden og kiggede lidt på nogle af de hundeforsikringer, som gælder hele livet. Men altså, det ville koste os min. 4.000 kroner om året med selvrisiko på 1.000 kr, og så dækker de ikke alle de sygdomme, som herren efterhånden har skrabet til sig. Lige nu er det mest tandrens og tandudtræk vi bruger penge på efter han har fået konstateret paradentose, så det ville alligevel ikke blive dækket af forsikringen.

Vi har derfor valgt at køre uden sikkerhedsnet. Indtil videre skal han bruge tandrens hvert halve år og så selvfølgelig det årlige tjek, så jeg overvejer at begynde at lægge 500 kr fast til side hver måned, så vi er beredte på udgiften. Og altså, herren spiser for 100 kr i foder om måneden, så det er jo ikke fordi han ellers er den største udgift herhjemme.

Og det er jo egentlig sådan lidt svært med de forsikringer. Hvad skal man vælge? Og hvad skal man fravælge? Jeg har tit læst om, at vi kan have en tendens til at overforsikre os, men samtidig er jeg også sådan en, der gerne vil sove trygt om natten. Derfor har vi indboforsikring og alle sammen ulykkesforsikring. Og selvfølgelig den lovpligtige ansvarsforsikring på Grækeren samt bilforsikring. Vi har dog også fravalgt kasko på bilen, fordi den er så gammel nu, at den er mindre værd end, hvad det ville koste at kasko-forsikre den årligt. Det er også i sådan nogle situationer, at jeg synes det giver mening at fravælge det.

Vi har heller ikke sygeforsikring Danmark nogle af os. Jeg kan ikke selv blive medlem, og vi har da før snakket om Jacob og Malou skulle meldes ind, men der er faktisk lavet beregninger, som viser at det statistisk set ikke kan svare sig gennem livet, og jeg holder fast i en økonom som sagde, at hvis man godt kan tåle at skulle betale for briller, fysioterapeut og lignende i sit budget, så ville det ikke kunne svare sig. Og det kan vi egentlig godt. Men igen, det kommer an på hvem man er.

Jeg er heller ikke selv logisk i mit valg af forsikringer. For beregninger siger jo også, at en sygeforsikring til hunde ikke altid kan svare sig, men for mig har det været en overskudsforretning, og jeg har faktisk brugt færre penge på forsikring end jeg ville have på dyrlægeregninger, når man ser over de sidste 10 år, jeg har haft forsikringen. Forsikringen var dog også langt vigtigere for mig, da jeg var studerende, fordi der betød en dyrlægeregning på 4.000 kr langt mere for mit budget end den gør i dag.

Så hvad gør man så? 

Jeg tror man skal se på sit liv og finde ud af, hvad man kan klare af uforudsete udgifter. Vi lever ikke ens, og vi har ikke det samme udgangspunkt. Så hvad der er rigtigt for en, er ikke nødvendigvis rigtigt for en anden. Jeg vil dog sige, at jeg som udgangspunkt synes det er en rigtig god ide at have forsikringer til de store ting. Som hvis huset brænder ned, alle ens ting bliver stjålet, eller man kommer ud for en ulykke. Det er de steder jeg i hvert fald selv sætter ind, for der kan jeg mærke et større tilskud end en procentdel til en konsultation hos en fysioterapeut. Nu har jeg jo så også en gratis til rådighed herhjemme, så jeg er måske lidt biased.

Men jeg er spændt på at høre, hvad I andre tænker om forsikringer? Og hvorfor I har valgt, som I har?

2 thoughts on “Noget om valg og fravalg af forsikringer

  1. Vi har : indbo, ulykkes, bil (uden kasko, da den er gammel ligesom jeres) og lovpligtig hundeforsikring. Vi har ikke sundhedsforsikring på hunden, da han var for gammel da vi overtog ham. Vi er passive medlemmer af Danmark. Det betyder, at vi ikke betaler meget i præmie, men har muligheden for at melde os aktive, når ulykken sker (min mand har lige høstet en tandlægeregning på 25.000 kr., og så var det fint, at han kunne melde sig aktiv, og få dækket halvdelen-ish).
    Vi kører høj selvrisiko på alle vores forsikringer, som til gengæld har en rigtig god dækning. Det betyder, at sidst vi fik stjålet en cykel, fik vi 30 kr. af forsikringen, til gengæld dækker den super godt, hvis huset brænder ned. Det er den samme tanke som dig; de “små” ting har vi en opsparing til, men sker der noget virkelig grimt, så ved vi også, at vi er godt dækket. Vi har en opsparing med 3*måneds løn, som vi bruger til uforudsete udgifter, vi indbetaler omkring 1.000 kr. hver måned, så der altid er til en ny opvaskemaskine, en syg hund eller en tandlægeregning.
    Hvert år i januar kigger jeg vores forsikringer igennem; og vi fordeler dem ud over flere forsikringsselskaber, da det har været billigst for os (min mand har fx ulykkesforsikring hos runa, mens børnene og jeg er hos tjm (han og jeg har samme dækning); det er ikke logisk, men sådan vi får det billigst).

    1. Tak for svar 🙂 Super spændende at høre hvordan andre gør og dejligt at høre en som også “kun” forsikrer til de store ting 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.