Derfor skal jeg ikke amme

For noget tid siden gjorde jeg et godt tilbud. Og begejstret som jeg var, så var det lige før jeg delte det her på bloggen og insta. Jeg mener; Når man får 20 procents rabat på sutteflasker, så vil man jo gerne blære sig som økonomi-blogger ik?

Men så slog det mig lige pludselig, at der måske sad nogen derude, som ville tænke; Hvad skal hun dog med 8 sutteflasker? Skal hun ikke amme? Og det var ikke en diskussion, jeg lige havde lyst til at tage der, hvor jeg havde preggo-kvalme og bækkensmerter 24/7. Men nu vil jeg alligevel knytte et par ord til det. For det er noget vi har en stærk holdning til i DK – amning vs. flaske. Så jeg kan ikke kun vise mit seje tilbud frem uden at fortælle om baggrunden for det.

For ja, jeg skal ikke amme.

Jeg har en bindevævssygdom, som gør at jeg tager noget krasbørstigt medicin (dog ikke under graviditet), og det skal jeg starte op på lige så snart jeg har født. Det har jeg hele tiden vidst, så der er ingen overraskelse, og jeg er egentlig ok med det. For med min datter nåede jeg kun at amme 4 uger før vi var nødt til at stoppe, og der er jo kommet et dejligt barn ud af det alligevel. Så hellere en rask mor med flaskebarn end en syg, ammende mor.

Egentlig synes jeg det var en meget privat sag, hvorfor man vælger det ene eller det andet. Men det er det bare ikke. Første gang med min datter sad jeg ofte og gav flaske på toiletter eller gik væk fra andre, fordi jeg ikke gad samtalen: “Hvorfor ammer du ikke?”. For det første er jeg en meget privat person omkring sygdom, men jeg gider heller ikke bruge hele min barsel på at fortælle, hvad jeg fejler, hvad det betyder for amning, mine tanker, bl.a. Jeg vil bare gerne have lov til at være en nybagt mor – igen.

Jeg har maaaange gange skulle stå på mål for at hive en flaske op af tasken eller når jeg har taget et glas vin til et arrangement fået sætningen “Guuuuud, ammer du ikke???” stukket lige i hovedet. Og nu er det egentlig ikke fordi jeg skammer mig over, at mine børn er flaskebørn, men når man hele tiden skal forsvare og forklare, hvorfor man ikke ammer, så kan det altså godt blive anstrengende at gå ud. Jeg gad godt at prøve, at man kunne tage en flaske frem uden at nogen spurgte eller kommenterede. At man bare kunne være.

Jeg synes, det er så ærgerligt at det ofte hurtigt bliver amning vs. flaske. For jeg synes ikke, det er et enten eller.

Nogle ammer. Nogle giver flaske.

Thats it.

Jeg tror på, at alle kan træffe den beslutning, der er bedst for dem, deres helbred og deres familie. Jeg ville aldrig blande mig i, hvorfor nogle har truffet en anden beslutning end mig. Og jeg har stadig en naiv drøm om, at andre heller ikke blander sig i mit valg.

Så jeg håber her anden gang, at kommentarerne bliver lidt færre og skamfølelsen kommer til at fylde mindre. Så hvis du ser mig på insta med en sutteflaske, et glas vin eller en energidrik, så har min baby det helt fint og nej, jeg ammer ikke. Og det er altså også helt okay <3

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.