Bankordbog for swaggers

Anfordringskonto

Fancy smancy ord for en konto, hvor man hæver og sætter penge ind. Det kan for eksempel være en lønkonto. Ja, der er nogle, som bare prøver at spænde ben for sig selv med svære ord.

giphy (47)

Annuitetslån

Rimelig standard lån, hvor der betales det samme beløb af hver gang. Så hvis du låner 100 af de store lapper og fast betaler 1.000 kroner af hver måned, så skal det beløb dække både renter og afdrag. Det betyder, at du i starten mest betaler for renterne, men jo lavere lånebeløbet bliver, jo mere betaler du af. Hvis ikke din rente bliver hævet i mellemtiden, og det så bliver et evighedslån.

Belåningsgrad

Det betyder, hvor meget noget af værdi er belånt, som regel dit mansion. Realkreditinstitutterne bruger det til at finde ud af, hvor mange penge, du skal låne, når du køber din crib. Total simpelt regnestykke; hvis du har en belåningsgrad på 80 procent, og dit hus er 1 million kroner værd, så er der lån for 800.000 af de store lapper. Medmindre du er MC Hammer. Så er der sikkert en belåningsgrad på 400 procent, fordi du har købt guldbelagt toiletpapir.

giphy (41)

Bidragssatser

Det lyder fancy, men det er i virkeligheden bare et gebyr, som realkreditinstitutterne tager for overhovedet at beskæftige sig med dit lån. Det svarer lidt til, hvis der var et særskilt gebyr for, at kassedamen i Superbrugsen gad køre dine varer ned af båndet.

Blankolån

Det er ikke et lån, man giver til blanke mennesker – og dog! Blankolån er lån, som man optager udenom banken. Altså ikke lån i den lokale rockerklub, men typisk forbrugslån hos kreditfirmaer, hvor man ikke behøver at stille sikkerhed. Til gengæld skal man så betale skyhøje renter.

DISPONIBEL INDKOMST

Disponibel indkomst er det, der er tilbage, når Skattefar har været der.

Så ikke meget…

Ejerpantebrev

Det betyder, at hvis du nu gerne vil låne nogle penge i banken, men du virker som en gemen hustler, så kan banken finde på at lave et ejerpantebrev, hvis du ejer noget af værdi. Det betyder, at hvis du bailer fra dit lån, så kan de tage noget af dit mansion eller den fede Bimmer i garagen. For det giver jo god mening, at du har noget af værdi, når du gerne vil låne penge?

giphy (49)

Forfaldsdato

Det er ikke den dag, din regning går i forfald – selvom det kunne være sprødt. Nej, det er bare den sidste dag, du kan betale regning eller afdraget på dit lån i banken. Men du skal ikke være bange for, at der kommer en bankrådgiver og klipper en finger, hvis du misser forfaldsdatoen. Du får nok en rykker eller et opkald (!!!) Så vil jeg hellere have en rocker efter mig, tak!

giphy (48)

FØRTIDIG TILBAGEBETALING

Hvis du pludselig er ved muffen, og har lyst til at baile din bank, og du betaler dit lån ud før end planlagt, kan du risikere at betale mere end du skylder. Ja, det giver ikke så meget mening at være Flittig-Lise.

giphy (42)

Grundskyld

Grundskyld er ikke en konstant følelse af, at du har fucket op, men derimod en måde at beregne skatten af den jord eller grund du ejer. Så hvis man for eksempel bor i lejlighed, så er der flere om at betale, mens en med villa er alene om det. Grundskylden udregnes efter, hvor meget grunden er værd. Så hurra for dig, der bor i Nordjylland!

giphy (50)

Hovedstol

Det er altså ikke en eller anden slags kongestol, men derimod den mængde penge du gerne vil låne. Så hvis du låner 100.000 kroner, så er hovedstolen jo på det beløb. Men dit DISPONIBLE beløb (altså de penge du har til rådighed) kan være anderledes. Det er fordi omkostninger ved lånet kan være trukket fra, når pengene endelig går ind på din konto.  Ja, man kunne jo bare have have kaldt det Samlet pengebeløb, men hovedstol lyder jo meeeget bedre.

Kreditor

Det er et fancy ord for at være den, der låner penge ud til andre. Hvis din ven fx skylder dig 1.000 kroner, så er du faktisk hans kreditor. Rimelig sej titel alligevel. Men medmindre du er rocker, så er det mest lånevirksomheder, der er kreditorer.

KURSSKÆRING

Et slags dealergebyr. Realkreditinstituttet forlanger et procentgebyr for at være mellemmand mellem boligejer, og den der skal købe realkreditobligationer (altså dit lån). Der er forskel på kursen, som obligationen sælges til, og den kurs, kunden får lånet til. Man køber jo heller ikke coke direkte fra en mark i Columbia vel?

giphy (26)

Løbetid

Ja, det handler altså ikke om, at en hund bløder ud af sin ho-ha, men derimod hvor længe du vælger at låne pengene. Du kan fx. vælge at låne penge i 18 måneder og så er løbetiden, well….18 måneder. Det er altid en god ide at vælge så kort løbetid som muligt, så du ikke bruger for mange penge på renter.

Månedlig ydelse

Det er altså ikke noget med, at du skal tage en opvask eller feje gulvet hos dem, du har lånt dem af. Månedlig ydelse er det beløb du skal betale hver måned til dem du har lånt penge af, og ydelsen er inkl. BÅDE afdrag og renter. Så hvis du har høje renter, så er det ikke så meget du får afdraget hver måned, da en del af pengene jo går til bare at få lov til at låne pengene.

RKI

Det er finansverdenens svar på rockernes bad standing. Når man kommer i RKI, så er det fordi man ikke har betalt sine regninger og det betyder at man ikke kan låne penge. Det er derfor en god ide at betale sine regninger.

RÅDIGHEDSBELØB

Det beløb, der er tilbage til parties, sweet rides og fly hunnies, når alle faste omkostninger er betalt. Bankerne bruger ofte rådighedsbeløbet til at forklare dig, at du ikke har råd til at låne nogle penge.

giphy (28)

Startomkostninger

Det er de penge, det koster for overhovedet at komme i gang med et lån. For hvis du troede det var nok, at du betalte en milliard i renter, så må du tro om igen. Du skal selvfølgelig også betale for, at långiveren også ordner alt det praktiske med papirarbejde og sådan før du kan få pengene udbetalt.

ÅOP

Du har sikkert hørt det MANGE gange, men hvad fuck er det nu lige, det er? ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og betyder sådan set bare, hvad det koster dig at låne penge. Både med stiftelseomkostninger, renter og andet gøjl. Så hvis der med mini-lille-bitte skrift står, at ÅOP er over 100 procent, så betyder kan du godt regne med at betale mere i omkostninger end det beløb, du egentlig låner.