Find din pengehistorie

Hvis du har læst min pengehistorie, så har du måske også fået blod på tanden til at finde din egen pengehistorie? Først og fremmest så kræver det, at du sætter dig ned, når du har god tid. Du kan også gøre ligesom mig og tage det over et par aftner. Det lyder virkelig tidskrævende, men du vil blive så glad, når du får det gjort <3 Hvis du ikke er typen, der har lyst til at skrive ned, så kan du også alliere dig med en kæreste eller veninde, som du kan fortælle historien til. Nogle gange hjælper det bare at få det ud. Om det så er mundtligt eller skriftligt – det er mindre vigtigt.

Sådan finder du din pengehistorie

Hvordan har du det lige nu? 

Det er ofte nemmest at starte med nutiden. Hvordan har du det lige nu med dine penge? Er du glad? Sur? Ked af det? Bruger du for mange penge? Hvordan føler du omkring dit forbrug, opsparing og løn? Skal der være mere eller mindre af noget?

Reflekter over din pengefortid

Bryd den op i mindre bidder, barndom, ungdom, singlelivet, familielivet eller hvad der nu giver mening for dig. Du kan bryde det op i så mange bidder som muligt, men prøv at afgrænse det til maks 3-4 perioder.

Spørg dig selv: Hvordan havde du det med penge som barn? Hvordan havde dine forældre det med penge? Hvordan talte I om penge? Positivt eller negativt? Fik du lommepenge? Hvad gjorde du med lommepengene? Havde I mange penge eller få penge? Og hvordan fik det dig til at føle? Skete der noget som ændrede måden du tænkte om penge? Hvad er dit bedste pengeminde? Og værste?

Jo mere du går i dybden, jo større forståelse får du også over din fortid. Når du bryder fortiden op i mindre bidder, så kan du også opleve, at dine pengevaner måske ændrer sig gennem tiden. Var du meget sparsommelig som teenager? Og ødslede du alle pengene væk som voksen?

Find din pengehistorie 

Du har nu fundet ud af, hvordan du har det lige nu med din pengehistorie, og hvordan du havde det førhen. Det er nu tid til at få det hele til at give mening. For hvorfor er du måske utilfreds lige nu med din pengesituation? Når vi bruger for mange penge, så er det jo ikke fordi vi gerne vil. Du er jo sikkert på denne her side, fordi du gerne vil blive bedre til at forstå dine handlemønstre. Og de skal oftest findes i vores fortid.

Bruger du mange penge på shopping nu, fordi du som teenager oplevede en utrolig usikkerhed og har båret den med dig ind i voksenlivet? Eller bruger du for mange penge, fordi du prøver at udfylde et tomrum i en sorgproces (enten over død, sygdom, arbejdsløshed eller kærestesorger?). Det kan også være, at du ikke kan overskue fremtiden og derfor bruger alle dine penge med det samme. Måske var din mor utrolig nærig, og derfor kan du ikke lide at bruge penge. Du ser det måske endda som en straf – fordi det voksede du op med. Der kan være så mange grunde til, at vi tager dårlige handlemønstre med videre i livet. Det vigtigste er, at vi bliver bevidste om, hvorfor vi handler som vi gør. Kun sådan kan vi ændre på det.

Din fremtidige pengehistorie 

Når du har fundet et link mellem din fortid og nutid – fået afdækket dine dårlige pengevaner – så er det tid til at kigge fremad. Hvordan kunne du godt tænke dig fremtiden så ud? Prøv at visualiser dine drømme foran dig. Hvordan vil du gerne bruge dine penge? Hvad skal der til for at du bliver glad for din pengehistorie? Er det flere penge på opsparing? Ikke at gå i minus hver måned? Betale dit lån ud? Spare op til en ny bil eller en ferie?

Hvad vil give dig et smil på læben?

Når du skrevet det ned, så må du se på hvad der skal til for at ændre det. Hvilke dårlige vaner skal ud for nye gode vaner? Det kan være, at du skal skære ned på den dårlige trøste-shopping. Jeg vil ikke lyve; det er ikke nemt at ændre sin adfærd. Det er en hård proces, som tager tid og man vil falde i undervejs. Og her er det SÅ vigtigt at huske sig selv på, at man ikke shopper fordi man gerne vil, men fordi fortiden driller en. Men det kan sagtens lykkes. Det er jeg selv et bevis på <3.

Hvis du mangler inspiration, så vil jeg anbefale bogen Art of Money, der har inspireret mig utrolig meget til at finde min pengehistorie. Og du er også altid velkommen til at dele din.