Herfra hvor jeg står

 

Nu står vi så her. I nutiden. Hvis nogen havde sagt, at jeg skulle blogge om privatøkonomi eller give gode råd til andre, så ville jeg have slået en stor latter op. Jeg skulle jo lave noget kreativt for fanden! Ikke sådan noget med tal, det er jo pissekedeligt! Men jeg fandt jo ud af, at ens økonomi slet ikke handler om de der skide tal. Det handler om ens liv, og det kan jeg se nu. At alle mine dårlige økonomiske beslutninger er bundet op på livsbegivenheder, der har slået mig ud af kurs. Fundamentet for en god økonomi har egentlig hele tiden været der. Der har bare ikke været bygget videre på det siden.

Hvor er jeg så nu?

Jeg er mere afslappet omkring mine penge nu. Jeg kan godt udsætte mine behov – for eksempel med shopping. Det betyder ikke længere noget for mig om jeg har det nyeste tøj på. Det handler nok også om, at man bliver ældre og hviler mere i sig selv.

Jeg har fået nogle bedre vaner med at handle ind til flere dage, bruge færre penge på søde sager og take-away. Og man kan sagtens lave gratis ting i weekenden. Jeg tjekker altid efter tilbud og har virkelig svært ved at købe noget til fuld pris. Jeg er virkelig glad for loppemarkeder og second hand. Det er både for at spare penge, men også for at værne om miljøet. Og jeg vil rigtig gerne slide mine ting op.

Jeg falder næsten ikke længere tilbage i dårlige vaner, når der sker noget lort. Jeg dealer med det ved at mærke tristheden. I stedet for at fx. shoppe. Og erkende, at nogle gange er det okay at være trist – det går som regel over igen.

Jeg er dog begyndt at have svært ved at bruge penge. For eksempel på mig selv. Og der tror jeg, at jeg skal lære at slappe af. Det er som om jeg har været i begge lejre, og nu skal finde den gyldne middelvej.

Men jeg føler mig langt mere i kontrol over mit liv. At der er styr på det – på trods af alt kaos. Og det viser jo bare, at det ikke kun handler om penge. Det handler også om alt andet, der sker i ens liv. De sidste 10 år har for mig været et følelsesmæssigt, stressende sygdomskaos, som jeg havde håbet på ville ende. At jeg på et tidspunkt fik luft til at tage mig af min økonomi. Det gjorde jeg så ikke, men jeg nåede alligevel til et punkt, hvor jeg måtte finde orden i kaos.

For man kan ikke bare blive ved med at have minus på kontoen, selvom ens liv er noget lort.

Og jeg er helt klart på vej derhen. Der er virkelig blevet ryddet ud i økonomien, og jeg synes det er dejligt beroligende at have penge på kontoen. Også til drømmene langt ude i fremtiden.

Så hvordan ser fremtiden så ud? Vi kunne rigtig godt tænke os at flytte i et hus. Jeg drømmer virkelig om en have, et soveværelse der ikke også er en stue, en opvaskemaskine og ingen naboer som jeg kan høre have sex eller gå på toilettet.

Bare stilhed.

Det skal nok også komme, det er jeg helt sikker på.

Jeg drømmer ikke om at gå tidligt på pension. Egentlig så forestiller jeg mig ikke at gå på pension. Jeg indbetaler hver måned til det, men jeg tror altid, at jeg vil have fast i arbejdsmarkedet på en eller anden måde. Jeg mener; pensionister skal vel også have sparetips?

Jeg drømmer også om en virkelig lækker bil. Jeg er jo fra Ama’r, og siden jeg måtte sælge det skakternede lyn, så trækker benzinen i blodet altså efter en rigtig Brian-bil. Jacob ryster på hovedet, når jeg nævner det. Men jeg gider sgu ikke købe en eller anden fancy Audi. Nej, det skal være en BMW 320 og så skal den bare gejles helt ud med fælger, skørt, hele baduljen. Og så skal den pakkes ind i funnyfinans logo. Ja, sgu! Ja, det er på ingen måde en fornuftig økonomisk beslutning, men for mig er der en frihed i at køre rundt i sådan en bil. Helt unik. Og jeg skal jo komme til mine foredrag på en eller anden måde ik?

I fremtiden vil jeg have så meget styr på min økonomi, at jeg ikke tænker over, hvornår det er den første i måneden. Jeg synes det er så deprimerende, at jeg skal tænke over at holde igen i slutningen af måneden. At det rent faktisk bliver en frustration for mig. Jeg vil gerne være bedre til at strække pengene længere, endda så der også altid var noget til uforudsete udgifter. At jeg ikke død og pine skulle bruge alle penge på en gang, fordi der måske ikke var en dag i morgen. Og det hænger jo nok også sammen med resten af livet. At jeg skal tro på livet på den længere bane, have tillid til at jeg bliver gammel, og der ikke konstant er kaos.

Og så selvfølgelig minde mig selv om, at de bedste ting i livet er gratis <3