Spar på madbudgettet

Jeg er på ingen måde frelst, men jeg har alligevel nogle generelle spareråd, som jeg bruger i hverdagen. Det gør, at der er plads til lidt sjov og spas indimellem. Okay, det lød virkelig som en gammel mand. Anyway, det kan jo være, at du også kan bruge dem.

  1. Spis mindre kød. Den er måske ikke sjov for mange, men herhjemme spiser vi vegetarisk over halvdelen af ugens dage. Det er både bedre for miljøet, fordi der er flere omkostninger forbundet med at producere kød og samtidig er det også billigere at købe bønner, kikærter og ost i stedet for kød.
  2. Handl aldrig ind på tom mave. Det går altid galt for mig. Siger det bare.
  3. Lav mad til to dage af gangen. Det er næsten altid lige så dyrt at lave mad til en, som til to, så da jeg var studerende og boede alene i Aarhus lavede jeg altid varm aftensmad til to personer, så jeg havde til frokost dagen efter. Når jeg så kom hjem spiste jeg rugbrødsmadder til aftensmad. Derfor lavede jeg egentlig kun aftensmad hver anden dag, og det minimerer også risikoen for at købe take-away.
  4. Køb kun det, der står på din indkøbsliste. I know, det er en gammel traver, men hvis du går i supermarkedet uden at ane, hvad du skal have, så er risikoen for impulskøb også meget større. Især hvis der er en sektion med spotvarer. Nej, du skal ikke have flere sæbedispensere eller viskestykker med nordisk print.
  5. Konkurrence i mindre madspild. Du kender det sikkert. Der ligger en masse halve stykker grønt i køleskabet, du har en dåse hakkede tomater og lidt pasta i skabet. What to do? Jeg plejer altid at lave en gryderet af de rester, der er i køleskabet. Dels for at få ryddet ud i de ting, som snart udløber, men også fordi det er spild af mad at smide det ud. Hjemme hos os er vi faktisk ret strikse med ikke at smide mad ud, og derfor prøver vi altid at finde måder at få det brugt. Det kan så godt være, at aftensmaden ikke er så spændende den dag, men man sparer penge og redder planeten. Win-win.
  6. Køb (nogle gange) på tilbud. Det kan være en rigtig god ide at købe ting på tilbud for at spare penge. Makes sense. Jeg plejer dog ikke at købe let fordærvelige varer på tilbud, for jeg er ikke altid sikker på, at jeg kan nå at få spist fem pakker pålæg eller ti stykker frugt. Så er det faktisk bedre og billigere at købe enkeltvis. Jeg kan dog rigtig godt lide at købe non-food varer på tilbud; såsom toiletpapir og vaskepulver. Hvis det er for dyrt at købe flere af den samme på en gang, så kan du også prøve at allierer dig med en ven, så I begge to kan udnytte tilbuddet.